Minerii chilieni blocaţi în subteran au aflat că salvarea lor este o operaţiune de durată

Autorităţile chiliene încercau, miercuri, să menţină moralul şi să prevină "descurajarea" celor 33 de mineri, rămaşi blocaţi în subteran de 20 de zile, care au aflat că salvarea lor este o operaţiune de durată.

94 afișări
Imaginea articolului Minerii chilieni blocaţi în subteran au aflat că salvarea lor este o operaţiune de durată

Minerii chilieni blocaţi în subteran au aflat că salvarea lor este o operaţiune de durată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le-am putut spune că nu vor putea fi salvaţi înainte de Sărbătoarea Naţională (18 septembrie), dar noi sperăm să ajungem la ei înainte de Crăciun", a declarat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich, apreciind că acest orizont de timp "încă destul de larg" le va fi clarificat în timp.

În prezent, obiectivul este să le fie insuflată, printr-un schimb de mesaje, forţa de a rezista cele trei sau patru luni prevăzute până la salvarea acestora din "infern", la 700 de metri în subteran, în mina de cupru şi aur din San Jose (nord).

După euforia contactului stabilit duminică şi schimbării unor mesaje în ultimele 72 de ore, autorităţile prevăd o diminuare a moralului minerilor, o fază de descurajare.

"Ar fi naiv să credem că vor fi capabili să îşi păstreze incredibilul moral, de care au dat dovadă atât de mult timp", a declarat Manalich, în pofida faptului că, până în prezent, "nu putem sesiza o schimbare în starea lor de spirit".

Familiile minerilor au primit un prim rând de răspunsuri la mesajele de încurajare trimise în subteran, cu doar câteva ore mai devreme.

"I-am scris că este un miracol", a declarat Carmen, soţia minerului Juan Illanes. "Iar el mi-a răspuns «ai dreptate, este un miracol. Iar noi ar trebui să mulţumim lui Dumnezeu pentru acest lucru»", a adăugat ea.

"Când ies, (îţi) cumpărăm rochia (de mireasă) şi ne căsătorim la biserică", i-a promis Esteban Rojas, în vârstă de 44 de ani, lui Jessica Yanez, cu care este căsătorit, doar civil, de 25 de ani.

În afară de scrisori şi pachete, pentru mineri "au fost create ture de zi şi de noapte, jocuri, evaluări medicale, măsuri sanitare, de (evacuare a) deşeurilor sau hainelor, pe care le vom trimite pentru evitarea unei infecţii", a declarat ministrul.

Minerii au primit, deja, termometre, tensiometre, seturi de analize de urină, cântare.

"Trebuie să ne imaginăm că vor primi vizite medicale în fiecare zi şi să stabilim reguli de nutriţie şi clinice pentru fiecare", a precizat ministrul.

De asemenea, aceştia au primit la "masă" o supă concentrată, de aproximativ o jumătate de litru, cu gust de zmeură sau ciocolată, din care să bea câte zece centilitri la fiecare şase ore. Dar vor primi alimente solide abia după trei-patru zile.

Minerii vor desena o hartă a locului unde se află, pentru a-l putea utiliza mai bine, şi vor preleva probe dintr-o sursă de apă, pentru analize.

Dar, cei 33 de bărbaţi au oferit, marţi seara, un semnal despre suferinţele lor, într-un dialog prin staţii radio cu preşedintele Sebastian Pinera. Chile "să facă orice efort necesar pentru a ne scoate din infern", a cerut Luis Urzua, care s-a prezentat ca lider al grupului.

Potrivit echipelor de salvare, vor fi necesare patru luni pentru scoaterea bărbaţilor din subteran, după ce un excavator va efectua un tunel vertical cu un diametru de 66 de centimetri, prin care vor fi scoşi la suprafaţă unul câte unul.

Forarea puţului va începe duminică.

Totodată, familiile se organizează pentru a face faţă lipsei de venituri, mai ales în contextul în care mina San Esteban, aproape de faliment, şi-a exprimat îndoiala că ar putea plăti salarii minerilor.

Consiliate de municipalităţile miniere din zonă, familiile îşi vor asigura exclusivitatea drepturilor de autor asupra declaraţiilor privind calvarul minerilor.

Astfel, "Suntem bine (toţi) cei 33 (de mineri) în refugiu", primele cuvinte de speranţă transmise de mineri, vor fi imprimate pe pulovere şi tricouri şi puse în vânzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici