Miniştrii de Externe din UE suspendă acordul de facilitare a vizelor de scurtă durată cu Rusia

Miniştrii de Externe ai statelor din cadrul Uniunii Europene au respins interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar, dar au acceptat suspendarea unui acord care facilitează acordarea vizelor pentru perioade scurte.

2314 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Externe din UE suspendă acordul de facilitare a vizelor de scurtă durată cu Rusia

"Am observat o creştere substanţială a tranzitului prin punctele vamale din Rusia spre statele vecine. Acesta devine un risc de securitate. Prin urmare, am acceptat astăzi cu miniştrii de Externe din statele UE suspendarea totală a Acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Semnat în 2007, acest acord cu Rusia prevede facilitarea acordării vizelor pentru călătorii de scurtă durată pentru cetăţenii ruşi. Imediat după iniţiarea invaziei militare ruse în Ucraina, Uniunea Europeană suspendase deja acordarea vizelor pentru oficialii ruşi şi rudele acestora. Decizia de acum va face mai dificile procedurile de acordare a vizelor cetăţenilor ruşi, iar Moscova probabil va aplica măsuri simetrice pentru cetăţenii europeni.

Însă miniştrii de Externe din statele UE, reuniţi la Praga pentru o reuniune informală a Consiliului Uniunii Europene, nu au ajuns la un acord pentru suspendarea în mod generalizat a vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi. "Nu va exista o interdicţie generală de acordare a vizelor pentru ruşi. Reprezentanţii mai multor state s-au pronunţat împotrivă, inclusiv eu", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Ungaria, Austria şi Luxemburgul semnalaseră că se opun interzicerii generalizate a vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici