Miniştrii de Interne din UE aprobă extinderea spaţiului Schengen

Miniştrii de Interne din cadrul Uniunii Europene au convenit joi să extindă spaţiul Schengen pentru a include încă nouă state membre, la 21 decembrie, relatează Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Interne din UE aprobă extinderea spaţiului Schengen

Miniştrii de Interne din UE aprobă extinderea spaţiului Schengen

Începând cu 21 decembrie, cetăţenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia vor putea călători în cele 15 state deja membre ale spaţiului Schengen, fără paşaport.

România şi Bulgaria, care au devenit membre ale blocului comunitar în 2007, trebuie să depună mai multe eforturi pentru a întruni criteriile de securitate, potrivit unor oficiali.

"Consiliul (miniştrilor UE) a convenit că au fost întrunite condiţiile de desfiinţare a graniţelor interne pentru cele nouă noi state membre", a spus un oficial al UE.

"Este un pas foarte important pentru cetăţeni. Vor simţi, după extinderea spaţiului Schengen, că fac parte din UE, pentru că pot călători liber, fără vreun control la graniţă, aceasta fiind una dintre ideile de bază ale UE", a precizat ministrul de Interne din Slovenia, Dragutin Mate.

Controalele la aeroporturi pentru zborurile din interiorul spaţiului Schengen vor fi efectuate în continuare, până la sfârşitul lunii martie.

Treisprezece ţări ale UE, dar şi Norvegia şi Islanda, fac parte în prezent din spaţiul Schengen, ai cărui membri au desfiinţat punctele vamale interne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici