Miniştrii transporturilor din G7 salută operaţiunea UE de protejare a securităţii în Marea Roşie

Miniştrii transporturilor din G7 au condamnat cu fermitate atacurile comise de rebelii Houthi împotriva navelor comerciale şi ale forţelor navale în Marea Roşie şi în Golful Aden şi au salutat operaţiunea maritimă a UE „Aspides”, lansată luni.

102 afișări
Imaginea articolului Miniştrii transporturilor din G7 salută operaţiunea UE de protejare a securităţii în Marea Roşie

Miniştrii transporturilor din G7 salută operaţiunea UE de protejare a securităţii în Marea Roşie

Miniştrii au subliniat că aceste acţiuni încalcă dreptul internaţional, pun în pericol vieţi nevinovate şi ameninţă drepturile şi libertăţile de navigaţie. Ei au salutat operaţiunea maritimă a UE „Aspides”, lansată luni, evidenţiind importanţa critică a securităţii maritime şi a drepturilor şi libertăţilor de navigaţie pentru asigurarea circulaţiei neîntrerupte a produselor esenţiale la nivel mondial.

„Coordonarea sporită şi schimbul de informaţii în timp util sunt esenţiale pentru protejarea coridoarelor maritime, deoarece acestea reprezintă coloana vertebrală a lanţurilor de aprovizionare europene şi mondiale. Prin operaţiunea maritimă a UE Aspides şi prin cooperarea strânsă din cadrul G7, luăm măsuri concrete pentru a facilita fluiditatea fluxurilor de transport de mărfuri şi pentru a asigura siguranţa navigatorilor şi a navelor pe care lucrează aceştia”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Miniştrii au menţionat că atacurile comise de rebelii Houthi asupra navelor comerciale au perturbat în mod semnificativ libertatea de navigaţie şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii şi a siguranţei navelor din regiune. Ca urmare, mai multe nave şi-au deviat rutele, ceea ce a dus la creşterea duratei şi costurilor de transport, precum şi la sporirea perturbărilor lanţurilor de aprovizionare globale.

Declaraţia comună a fost adoptată în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor transporturilor din G7, ocazie cu care comisarul Vălean s-a alăturat omologilor săi din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii pentru a discuta situaţia din Marea Roşie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici