Ministru britanic: Preşedintele Nigeriei exclude eliberarea de prizonieri în schimbul elevelor răpite

Preşedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a exclus eliberarea prizonierilor Boko Haram în schimbul celor 223 de eleve răpite de această grupare islamistă, a declarat miercuri un ministru britanic, citat de AFP.

576 afișări
Imaginea articolului Ministru britanic: Preşedintele Nigeriei exclude eliberarea de prizonieri în schimbul elevelor răpite

Ministru britanic:Preşedintele Nigeriei exclude eliberarea de prizonieri în schimbul elevelor răpite (Imagine: Captura Video)

Ministrul britanic însărcinat cu probleme africane, Mark Simmonds, aflat în vizită în Nigeria, a anunţat că a discutat subiectul cu şeful de stat nigerian, Goodluck Jonathan.

"Am discutat despre aceasta cu preşedintele şi mi-a spus foarte clar că nu vor exista negocieri cu Boko Haram cu privire la efectuarea unui schimb", a declarat Simmonds pentru presă, la Abuja.

Liderul Boko Haram a difuzat luni o înregistrare video în care gruparea islamistă prezintă 130 dintre tinerele răpite la jumătatea lunii aprilie în nord-estul ţării şi cere eliberarea membrilor săi în schimbul lor.

Ministrul nigerian de Interne, Abba Moro, a respins propunerea, refuzând ca Boko Haram să pună "condiţii".

Pe de altă parte, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a oferi ajutor Nigeriei în vederea găsirii elevelor răpite.

Marea Britanie a trimis un avion de recunoaştere, a anunţat premierul britanic David Cameron.

El a fost completat de Ministerul Apărării, care a precizat că Marea Britanie a trimis un avion de spionaj de tip Sentinel, cu un echipaj de cinci persoane.

Pe lângă Marea Britanie, Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot şi de supraveghere pentru a-şi aduce aportul la căutarea elevelor, a anunţat miercuri Pentagonul.

Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot de tip Global Hawk şi aparate de supraveghere de tip MC-12, a precizat pentru AFP un oficial american care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

În total, 276 de eleve au fost răpite pe 14 aprilie, la Chibok, în statul Borno (nord-est), populat de o importantă comunitate creştină. Potrivit poliţiei, 223 dintre ele sunt în continuare în captivitate, iar 53 au reuşit să fugă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici