Ministru: Epidemia de EBOLA ameninţă existenţa Liberiei. Boala se extinde ca un incendiu de pădure

Epidemia de Ebola ameninţă chiar existenţa Liberiei, a avertizat ministrul liberian al Apărării, Brownie Samukai, într-o intervenţie la Consiliul de Securitate al ONU, în condiţiile în care acestă ţară din Africa de Vest este cea mai afectată de virusul febrei hemoragice.

1230 afișări
Imaginea articolului Ministru: Epidemia de EBOLA ameninţă existenţa Liberiei. Boala se extinde ca un incendiu de pădure

Ministru: Epidemia de EBOLA ameninţă existenţa Liberiei. Boala se extinde ca un incendiu de pădure (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Existenţa Liberiei este grav ameninţată", a declarat ministrul Brownie Samukai. Boala "se extinde ca un incendiu de pădure, devorând totul în calea ei", a avertizat oficialul.

Ţara "nu are suficientă infrastructură, logistică, expertiză profesională şi resurse financiare pentru a face faţă epidemiei în mod eficient", a constatat el.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la identificarea febrei hemoragice, în 1976, a provocat 2.296 de decese din 4.293 de cazuri, dintre care 1.224 de decese în Liberia, a anunţat OMS într-un bilanţ întocmit la 6 septembrie. Aproape jumătate dintre cazurile mortale au fost semnalate în ultimele trei săptămâni.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon intenţionează să convoace o reuniune internaţională asupra Ebola la sfârşitul lunii septembrie, la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU, având ca scop să facă un apel pentru contribuţii în lupta împotriva epidemiei din partea guvernelor, ONG-urilor şi sectorului privat, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric.

De altfel, Ban Ki-moon a discutat luni la telefon cu preşedintele american Barack Obama, care ar putea să participe la această reuniune pe tema epidemiei de Ebola, subliniind "necesitatea de a spori de urgenţă eforturile internaţionale".

La rândul său, ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, care prezidează Consiliul de Securitate în septembrie, a apreciat că "nimeni nu poate spune în acest moment că răspunsul internaţional la Ebola este suficient".

Ea a apreciat că este necesară cooperarea între ONU, Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi guverne pentru "a examina modul în care să-şi dubleze eforturile" pentru a controla epidemia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici