Ministrul chinez de Externe: Beijingul va lucra cu Moscova pentru a promova "democraţia reală"

Cel mai înalt diplomat chinez a declarat că Beijingul va lucra cu Moscova pentru a promova "democraţia reală", reafirmând legăturile ţării sale cu Rusia.

9070 afișări
Imaginea articolului Ministrul chinez de Externe: Beijingul va lucra cu Moscova pentru a promova "democraţia reală"

Ministrul chinez de Externe: Beijingul va lucra cu Moscova pentru a promova "democraţia reală"

"China este dispusă să colaboreze cu Rusia şi cu comunitatea globală pentru a promova o democraţie reală bazată pe condiţiile proprii ale naţiunilor", a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi la un summit China-Rusia al unui think tank. La eveniment a participat şi omologul său rus Serghei Lavrov.

Wang a adăugat că "monopolizarea" definiţiei democraţiei şi a drepturilor omului pentru a influenţa alte naţiuni este o tactică "sortită eşecului", într-un atac voalat la adresa Statelor Unite, relatează Bloomberg.

De la începul invaziei, Beijingul a încercat să se prezinte ca fiind neutru: Emitând declaraţii de susţinere a suveranităţii Ucrainei şi exprimându-şi îngrijorarea cu privire la victimele civile, în timp ce îl susţinea pe preşedintele Vladimir Putin la ONU şi învinuieşte SUA că a provocat războiul prin încurajarea extinderii NATO. Cu toate acestea, preşedintele Xi Jinping a declarat o prietenie "fără limite" cu Putin în ajunul invaziei şi nu a vorbit cu liderul ucrainean Zelenski de când a început războiul.

Fără a face referire la campania militară în curs de desfăşurare a lui Putin, Wang a declarat că China şi Rusia ar trebui "să continue să aducă contribuţii importante" la guvernanţa globală în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Securitatea globală şi regională nu ar trebui să fie realizată prin "consolidarea grupurilor militare" şi "fragmentarea lanţurilor de aprovizionare", a adăugat el, într-o referire aparentă atât la extinderea spre est a NATO, cât şi la sancţiunile impuse de Occident Rusiei.

"China şi Rusia ar trebui să continue să îşi dea mâna cu ţările iubitoare de pace din lume pentru a proteja ordinea globală cu ONU în centrul său şi bazată pe legile internaţionale", a adăugat Wang.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici