Ministrul estonian al Apărării: Membrii UE sunt de acord să furnizeze muniţie Ucrainei

  • Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra achiziţionării în comun a unui milion de cartuşe de artilerie de 155 mm pentru Ucraina, a declarat luni ministrul Apărării din Estonia.
  • În urma unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles, Hanno Pevkur a scris pe Twitter că "s-a ajuns la un consens politic - 1 milion de cartuşe de 155 mm pentru Ucraina".
  • Pe măsură ce războiul se întinde în al doilea an, Ucraina consumă muniţia mai repede decât o pot produce în prezent SUA şi NATO.
403 afișări
Imaginea articolului Ministrul estonian al Apărării: Membrii UE sunt de acord să furnizeze muniţie Ucrainei

Ministrul estonian al Apărării: Membrii UE sunt de acord să furnizeze muniţie Ucrainei

Vorbind după întâlnirea de la Bruxelles, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că este încrezător că producţia de muniţie poate fi crescută rapid.

Pistorius a declarat că va aştepta oferte de la producătorii de muniţie până la sfârşitul lunii martie, subliniind importanţa rapidităţii atunci când vine vorba de aprovizionarea Ucrainei.
 
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat în cadrul reuniunii că "nevoia de cea mai mare prioritate este muniţia de artilerie. Nu este vorba doar de cantitate, ci şi de viteza de livrare. Cu cât mai repede vom primi cât mai multe obuze, cu atât mai multe vieţi vor fi salvate", potrivit unui comunicat de presă al Cabinetului de Miniştri al Ucrainei, potrivit CNN.
 
Înaintea reuniunii, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat reporterilor că este încrezător că capacitatea de producţie ar putea fi crescută pentru a furniza muniţie în valoare de 2 miliarde de euro.
 
„Pentru a ne creşte capacitatea de producţie trebuie să existe perspective clare privind cererea. De aceea, există trei piste care merg împreună", a declarat Borrell, potrivit comentariilor publicate online.
 
În primul rând, acelea [muniţii] pe care le avem deja. În al doilea rând, cele care trebuie să fie produse. În al treilea rând, capacitatea industrială de a produce mai mult. Este una după alta şi toate împreună formează un pachet cuprinzător şi coerent. Există finanţare. Capacităţile există. Acestea trebuie să fie sporite, iar statele membre trebuie să acţioneze împreună pentru a fi mai eficiente”.
 
Planul de muniţie de 2 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru Ucraina este "un pas foarte puternic pentru a proteja securitatea europeană", a scris luni pe Twitter Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, ca răspuns la anunţ.
 
UE nu a oferit încă mai multe detalii despre acord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici