Ministrul francez al Afacerilor Externe: Mai multe ţări arabe sunt pregătite să participe la o operaţiune militară în Libia

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a afirmat miercuri, pe blogul său, că "mai multe ţări arabe" sunt pregătite pentru "o participare efectivă" la o operaţiune militară în Libia, adăugând că "nu este încă prea târziu" pentru a interveni.

23 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez al Afacerilor Externe: Mai multe ţări arabe sunt pregătite să participe la o operaţiune militară în Libia

Ministrul francez al Afacerilor Externe: Mai multe ţări arabe sunt pregătite să participe la o operaţiune militară în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numai ameninţarea cu folosirea forţei îl poate opri pe (Muammar) Kadhafi. Liderul libian a răsturnat balanţa bombardând, cu cele câteva zeci de avioane şi elicoptere de care dispune, poziţiile opozanţilor", scrie şeful diplomaţiei franceze.

"Putem să neutralizăm mijloacele sale aeriene prin atacuri punctuale. Asta propun Franţa şi Marea Britanie de două săptămâni", continuă el.

"Cu două condiţii: obţinerea unui mandat de la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, singura sursă de drept internaţional în materie de folosire a forţei; acţionarea nu numai cu sprijinul, ci şi cu participarea efectivă a unor ţări arabe. Această a doua condiţie este pe cale de a fi îndeplinită: mai multe ţări arabe ne-au asigurat că ar participa", a adăugat el.

În cadrul unei reuniuni cu omologii săi din G8, luni şi marţi, la Paris, Alain Juppe a recunoscut că nu a reuşit să-i convingă să susţină o intervenţie militară pentru a opri avansul trupelor fidele lui Muammar Kadhafi spre Benghazi, fieful rebelilor.

"Franţa, alături de Marea Britanie şi Liban, tocmai au depus, la New York, proiectul unei rezoluţii care ne-ar da mandatul aşteptat. Preşedintele Republicii (Nicolas Sarkozy) şi premierul britanic (David Cameron) au făcut un apel solemn către membrii Consiliului (de Securitate al ONU) pentru a-l examina şi adopta", precizează Alain Juppe.

"S-a întâmplat adesea în istoria noastră contemporană ca slăbiciunea democraţiilor să lase câmp liber dictaturilor. Nu este încă prea târziu pentru a schimba această regulă", apreciază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici