Ministrul german de Exerne îndeamnă Kievul şi Moscova să negocieze cu privire la criza din Ucraina

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat duminică, într-un interviu, că doar negocieri "directe şi substanţiale" între Moscova şi Kiev vor fi în măsură să dezamorseze criza din Ucraina.

117 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Exerne îndeamnă Kievul şi Moscova să negocieze cu privire la criza din Ucraina

Ministrul german de Exerne îndeamnă Kievul şi Moscova să negocieze cu privire la criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Steinmeier, care urmează să se îl întâlnească marţi, la Moscova, pe omologul său rus Serghei Lavrov, a declarat pentru ediţia de duminică a Tagesspiegel că perspectiva unei soluţionări a conflictului din Ucraina este încă îndepărtată, dar că anumite evoluţii au condus la naşterea unei licăriri de speranţă, referindu-se a alegerile prezidenţiale de la 25 mai sau la întrevederea preşedintelui rus Vladimir Putin cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

"Însă un progres real poate să existe doar cu condiţia să se poarte negocieri directe şi substanţiale între Moscova şi Kiev", a declarat Steinmeier pentru Tagesspiegel.

"Acesta va fi mesajul nostru atunci când (ministrul polonez de externe) Radoslaw Sikorski şi cu mine ne vom întâlni cu ministrul rus de Externe la Sankt Petersurg", a adăugat el.

Această întâlnire a fost stabilită în ianuarie, în cardul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Steinmeier a îndemnat totodată Guvernul ucrainean să păstreze un "simţ al proporţiei" în operaţiunile militare împotriva separatiştilor proruşi.

"Nu trebuie ca, din cauza operaţiunilor militare din estul Ucrainei, rebeliunea separatistă să atragă şi mai mulţi combatanţi în rândurile ei", a apreciat el.

"Într-o situaţie atât de tensionată, este înţelept să se procedeze, în privinţa mobilizării mijloacelor militare, cu precauţie şi cu un simţ al proporţiei", a precizat şeful diplomaţiei germane.

Ministrul a îndemnat Rusia şi Ucraina să-şi securizeze frontiera comună, cu scopul de a împiedica trecerea de armament şi combatanţi în estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Steinmeier a estimat că, pentru a calma situaţia în regiunea Donbas, aflată în mare parte sub controlul rebelilor, Rusia este necesar să "susţină în mod public unitatea teritorială a Ucrainei şi să respingă orice încercare de secesiune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici