Ministrul german de Externe: Navalnîi, un simbol pentru o Rusie liberă, de aceea a trebuit să moară

  • Reacţii din toată lumea după moartea opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi.
  • ”A plătit cu viaţa pentru rezistenţa sa la un sistem de opresiune”, a spus, printre alţii, Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franţei, potrivit Reuters.
237 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe: Navalnîi, un simbol pentru o Rusie liberă, de aceea a trebuit să moară

Ministrul german de Externe: Navalnîi, un simbol pentru o Rusie liberă, de aceea a trebuit să moară

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe: "Este o tragedie teribilă. Şi, având în vedere istoria lungă şi sordidă a guvernului rus de a face rău oponenţilor săi, ridică întrebări reale şi evidente cu privire la ceea ce s-a întâmplat aici".

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei: "Ca nimeni altcineva, Alexei Navalnîi a fost un simbol pentru o Rusie liberă şi democratică. Tocmai de aceea a trebuit să moară".

Christian Lindner, ministrul de Finanţe al Germaniei: "Alexei Navalnîi a luptat pentru o Rusie democratică. Pentru asta, Putin l-a torturat până la moarte".

Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franţei: "Alexei Navalnîi a plătit cu viaţa pentru rezistenţa sa la un sistem de opresiune. Moartea sa într-o colonie penală ne aminteşte de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Familiei sale, apropiaţilor săi şi poporului rus, Franţa le prezintă condoleanţe".

Ulf Kristersson, premierul Suediei: "Veşti îngrozitoare despre Alexei Navalnîi. Gândurile mele se îndreaptă către familia şi prietenii săi. Autorităţile ruse şi preşedintele Putin personal sunt responsabile pentru faptul că Alexei Navalnîi nu mai este în viaţă".

Charles Michel, preşedintele Consiliului UE: "Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertăţii şi ale democraţiei. Pentru idealurile sale, el a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică".

Mark Rutte, premierul Olandei: ”Moartea lui Navalnîi ilustrează brutalitatea fără precedent a regimului rus. Navalnîi a luptat pentru valorile democratice şi împotriva corupţiei. El a trebuit să plătească pentru lupta sa cu moartea, în timp ce era deţinut în cele mai dure şi inumane condiţii. Le doresc multă putere familiei sale, celor dragi şi tuturor celor care au luptat alături de el pentru schimbare în Rusia".

Alexander de Croo, premierul Belgiei: "Moartea sa tragică subliniază încă o dată de ce vom continua să sprijinim Ucraina. Rusia nu va învinge în Ucraina. Gândurile noastre sunt alături de familia şi prietenii lui Navalnîi şi de toţi prizonierii politici ruşi curajoşi".

Edgars Rinkevics, preşedintele Letoniei: "Indiferent ce părere aveţi despre Alexei Navalnîi ca politician, acesta tocmai a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt şi este ceva ce ar trebui să se ştie despre adevărata natură a regimului actual al Rusiei. Condoleanţele mele familiei şi prietenilor".

Jan Lipavsky, ministrul de Externe al Cehiei: "Rămâne valabil faptul că, aşa cum Rusia îşi tratează politica externă, îşi tratează şi cetăţenii. S-a transformat într-un stat violent care ucide oamenii care visează la un viitor mai bun, precum Nemţov sau acum Navalnîi, încarcerat şi torturat până la moarte pentru că l-a înfruntat pe Putin. Odihnească-se în pace!".

Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunţat vineri Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia.

Navalnîi a fost arestat în 2021. El ispăşea o pedeapsă cumulată de peste 30 de ani pentru diferite infracţiuni despre care el a susţinut că sunt înscenate cu scop politic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici