- Home
- Externe
- BERLIN, (15.02.2018, 03:58)
- Mircea Olteanu
Ministrul german de Externe: Serbia trebuie să accepte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo dacă vrea să adere la UE
Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a declarat, miercuri seară, că Belgradul trebuie să accepte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo dacă vrea să adere la Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.
Urmărește
600 afișări
Ministrul german de Externe: Serbia trebuie să accepte independenţa Kosovo dacă vrea să adere la UE
"Dacă Serbia doreşte să se îndrepte spre Uniunea Europeană, construirea statului de drept este o condiţie primordială, dar, în mod firesc, şi acceptarea independenţei Kosovo", a declarat Gabriel în cadrul unei conferinţe de presă comune la Priştina cu premierul kosovar Ramush Haradinaj.
Gabriel a adăugat că a transmis acelaşi mesaj oficialilor sârbi în cursul vizitei sale la Belgrad.
Serbia îşi propune să adere la UE până în 2025, însă oficialii sârbi speră că recunoaşterea independenţei Kosovo nu va fi o condiţie esenţială pentru aderarea la UE, iar ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, a declarat că Belgradul şi Priştina ar trebui să împartă Kosovo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost inculpat de trădare. Yoon riscă închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea
-
Alegeri prezidenţiale în Belarus. Lukaşenko: Criticii „au ales” închisoarea
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Poliţia olandeză publică primele imagini cu hoţii artefactelor dacice de la Muzeul Drents
Gabriel a declarat că Germania va ajuta la recunoaşterea independenţei Kosovo de către cele cinci state membre ale UE care încă nu au făcut acest lucru, anume: Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.
"Desigur, facilitarea aderării la Uniunea Europeană este scopul final. Una dintre condiţiile pentru aceasta va fi de a convinge cele cinci ţări din Uniunea Europeană care nu recunosc Kosovo că o astfel de recunoaştere are sens, deoarece Kosovo nu va mai face niciodată parte din Serbia".
"Apartenenţa la Uniunea Europeană este o situaţie avantajoasă pentru toţi", a completat ministrul german.
Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.
Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Aderarea ţării la ONU a fost blocată de Rusia şi China.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe