Prima pagină » Știri externe » Ministrul japonez al Reconstrucţiei a demisionat pentru că a făcut afirmaţii controversate în zonele devastate de cutremur

Ministrul japonez al Reconstrucţiei a demisionat pentru că a făcut afirmaţii controversate în zonele devastate de cutremur

Ministrul japonez al Reconstrucţiei şi-a anunţat demisia, marţi, la doar o săptămână după nominalizare, după ce a făcut unele afirmaţii controversate, în zone devastate de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, o nouă lovitură pentru premierul Naoto Kan.
Ministrul japonez al Reconstrucţiei a demisionat pentru că a făcut afirmaţii controversate în zonele devastate de cutremur

Ryu Matsumoto, în vârstă de 60 de ani, era deja criticat de către opoziţia conservatoare după ce i-a spus, duminică, guvernatorului Prefecturii Iwate (nord-est), că Guvernul său va „susţine municipalităţile care propun proiecte (fezabile) şi nu alt (fel de proiecte)”.

Într-o altă vizită, la guvernatorul altei prefecturi devastate, Miyagi, acesta s-a enervat, reproşându-i gazdei sale că l-a lăsat să aştepte în anticameră şi refuzând să-i strângă mâna.

El a adăugat că statul „nu va face nimic”, dacă autorităţile locale nu se vor înţelege asupra unei modalităţi de refacere a fermelor piscicole distruse de tsunami.

Matsumoto ocupa această funcţie de la 27 iunie, un portofoliu nou creat pentru reconstrucţia zonei Tohoku (nord-est), devastată de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, în urma căruia s-au înregistrat aproape 23.000 de morţi şi de dispăruţi.

Demisia sa reprezintă o veste proastă pentru premierul de centru-stânga Naoto Kan, a cărui cotă de popularitate se află la cel mai scăzut nivel şi care este supus unor presiuni, atât din partea opoziţiei, cât şi unei părţi a taberei sale, să demisioneze înainte de încheierea sesiunii parlamentare, prelungită în mod excepţional până la sfârşitul lui august.

Kan a anunţat că nu va renunţa la putere decât după votarea a trei legi, în Parlament, cu privire la o nouă suplimentare bugetară destinată reconstrucţiei, la emiterea unor obligaţiuni de stat şi la utilizarea energiei regenerabile.