Ministrul spaniol de Externe cataloghează discursul de independenţă al liderului Cataloniei drept ”un truc”: Spune un lucru şi face contrariul

Discursul de independenţă al liderului Cataloniei, Carles Puigdemont, a fost doar un "truc", a declarat miercuri ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, care a adăugat că există posibilitatea unor negocieri numai într-un cadru constituţional, relatează site-ul agenţiei Reuters.

561 afișări
Imaginea articolului Ministrul spaniol de Externe cataloghează discursul de independenţă al liderului Cataloniei drept ”un truc”: Spune un lucru şi face contrariul

Ministrul spaniol de Externe cataloghează discursul de independenţă al liderului Cataloniei drept ”un truc”: Spune un lucru şi face contrariul

"Discursul lui Carles Puigdemont către Parlamentul catalan a fost doar un truc, de a spune un lucru şi a face contrariul. El face ceea ce a făcut întotdeauna, mergând pe o cale care va duce la situaţii pe care nu vrem să le vedem în Catalonia, în ceea ce priveşte confruntările economice şi sociale. Puigdemont spune că au câştigat, presupune că au dreptul la independenţă după rezultatul aşa-numitului referendum, apoi solicită Parlamentului (catalan) să suspende efectele acestei declaraţii. Este un mod şocant de a trata propriul Parlament", a spus Dastis, într-un interviu pentru postul de radio francez Europe 1.

Întrebat despre posibilitatea organizării unui alt referendum în Catalonia, şeful diplomaţiei de la Madrid a subliniat că acest lucru nu este permis de Constituţia Spaniei.

"Nu putem accepta ca o parte dintre catalani să decidă pentru întreaga Spanie. Dar am spus întotdeauna că există lucruri care pot fi negociate într-un cadru constituţional", a spus Dastis.

Carles Puigdemont, şeful executivului Cataloniei, a semnat, marţi seara, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă acest act nu va intra în vigoare pentru a permite desfăşurarea unor negocieri cu guvernul de la Madrid.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului regional din Catalonia a precizat că declaraţia de independenţă semnată de Puigdemont a fost una "simbolică".

"Declaraţia de ieri seară a fost un act simbolic, prin care am semnat cu toţii faţă de angajamentul nostru de a proclama independenţa. Declaraţia oficială trebuie făcută de Parlamentul catalan", a spus Jordi Turull.

Regiunea Catalonia a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici