Ministrul turc de Externe: Germania poate să-şi retragă trupele din baza de la Incirlik. Dacă vor pleca, le vom spune "La revedere"

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că Germania este liberă să îşi retragă trupele aflate la baza aeriană Incirlik din Turcia, dacă doreşte acest lucru, adăugând că Berlinul ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de Ankara, notează site-ul The Associated Press.

2950 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc de Externe: Germania poate să-şi retragă trupele din baza de la Incirlik. Dacă vor pleca, le vom spune "La revedere"

Ministrul turc de Externe: Germania poate să-şi retragă trupele din baza de la Incirlik

Într-un interviu acordat televiziunii NTV, Cavusoglu a spus că Turcia nu a încercat să şantajeze Germania prin împiedicarea accesului unor parlamentarilor germani la Incirlik, unde sunt plasate 250 de trupe germane în cadrul coaliţiei împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Diplomatul turc a spus că o astfel de vizită a parlamentarilor germani nu ar fi adecvată în acest moment. Ulterior, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernul a evaluat alternative privind situaţia de la Incirlik şi intenţionează să mute trupele în Iordania sau Cipru.

"Dacă vor să îşi retragă trupele, sunt liberi să o facă. Nu ne vom ruga de ei. Au vrut să vină, iar noi i-am ajutat. Dacă vor pleca, le vom spune 'La revedere'", a spus Cavusoglu.

Mevlut Cavusoglu a criticat Germania pentru că i-a împiedicat pe el şi alţi miniştri turci să organizeze mitinguri în ţară înainte de referendumul din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor prezidenţiale.

"Dacă acţiunea noastră a fost catalogată drept şantaj, atunci cum se numeşte ce au făcut ei? Germania trebuie să îşi schimbe atitudinea faţă de Turcia, nu mai pot să o trateze aşa cum vor. Dacă doriţi să vă apropiaţi de Turcia, trataţi-ne ca pe un prieten, nu vă comportaţi ca un şef", a spus Cavusoglu.

Relaţiile bilaterale dintre aliaţii NATO Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce Berlinul a acordat azil politic unor oficiali militari turci suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016.

În trecut, Germania le-a interzis politicienilor turci să se adreseze expaţilor în cadrul unor mitinguri pentru organizarea referendumului de extindere a prerogativelor prezidenţiale. În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de "tactici naziste". Berlinul şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la tendinţa de guvernare autoritară în Turcia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici