Ministrul ucrainean de Externe a fost demis

Parlamentul ucrainean l-a demis marţi pe ministrul de Externe Volodimir Ogrizko, un prooccidental fervent, căruia opoziţia prorusă îi reproşează în special deteriorarea relaţiilor cu Moscova, a anunţat serviciul de presă al Legislativului, citat de AFP.

15 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe a fost demis

Ministrul ucrainean de Externe a fost demis (Imagine: Mediafax Foto)

În total 250 de deputaţi au votat în favoarea acestei decizii, care avea nevoie de votul de 226 de parlamentari pentru a fi aprobată, a precizat serviciul de presă.

Partidul Regiunilor (opoziţia prorusă) a iniţiat demiterea acestuia după ameninţarea Ministerului Afacerilor Externe de a-l declara persona non grata pe ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomîrdin, din cauza "declaraţiilor neprietenoase" ale acestuia din urmă.

Volodimir Ogrizko cere aplicarea deciziei CIJ pronunţate în disputa cu România

"Cererile anumitor politicieni ai noştri pentru neaplicarea deciziilor Curţii denotă în toate privinţele nihilism juridic. O asemenea abordare este inacceptabilă. Ar putea genera sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU", a declarat marţi ministrul în Parlament.

"Prin recunoaşterea Insulei Şerpilor ca insulă, Curtea Internaţională a ignorat revendicările României asupra acesteia", a precizat Ogrizko. "S-a recunoscut că aceasta (Insula Şerpilor) a fost acordată legal Uniunii Sovietice", a adăugat el.

În urma evaluării deciziei luate de Curtea Internaţională de Justiţie, Ogrizko a precizat că Ucraina nu a pierdut "nici un centimetru din teritoriul ţării".

Disputa teritorială cu România, una dintre cauze

Ministrul ucrainean de Externe a fost demis din cauza modului în care a gestionat politica ţării, inclusiv disputa teritorială cu România, relatează Reuters.

Aceasta este a doua plecare din Guvern a unui ministru din acest an. Ministrul de Finanţe Viktor Pinzenik a demisionat luna trecută, invocând disensiuni cu premierul Iulia Timoşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici