Ministrul ucrainean de Externe: Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru Ucraina

Aderarea la NATO "nu este o prioritate pentru Guvernul ucrainean", dar Kievul doreşte ajutorul Alianţei Nord-Atlantice pentru consolidarea capacităţilor sale de apărare, a declarat marţi ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa.

428 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe: Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am cerut (ca Ucraina) să devină membră NATO", a spus Andrii Deşciţa după o reuniune cu miniştrii de Externe ai statelor membre NATO, la Bruxelles.

"Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru actualul Guvern", a coninuat el.

"De altfel, nu există baza legală pentru a depune o cerere de aderare. Ar trebui ca Parlamentul să modifice legea", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

"Am discutat o intensificare a dialogului cu NATO", iar statele din cadrul Alianţei Nord-Atlantice "ne-au exprimat un sprijin puternic", a precizat Andrii Deşciţa.

El a anunţat că o experţi ai NATO se vor deplasa "săptămâna viitoare" în Ucraina pentru "a întocmi un inventar" cu echipamentele militare necesare acestei ţări. Nu este vorba despre armament, deoarece "avem suficiente arme în Ucraina", ci de "echipamente tehnice pentru Garda Naţională şi grăniceri", potrivit lui.

Astfel de echipamente nu pot fi furnizate de NATO, care nu le deţine, ci eventual de către state membre în baza unor acorduri bilaterale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici