Ministrul ungar de Externe: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru securitatea Europei

Securitatea Europei este pusă în pericol de instabilitatea din Libia şi de protejarea deficitară a graniţei sale sudice, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană, relatează agenţia MTI.

374 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru securitatea Europei

Ministrul ungar de Externe: Instabilitatea din Libia reprezintă un risc pentru siguranţa Europei

"Una dintre principalele cauze ale migraţiei este gradul sever de instabilitate din anumite ţări nord-africane. Libia este una dintre aceste ţări, care este fragmentată, întrucât guvernul libian controlează doar o parte a teritoriului. Situaţia din Libia este şi mai dificilă întrucât nu există un consens la nivelul comunităţii internaţionale privind modalitatea de a stabiliza ţara", a spus Szijjarto.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a reiterat poziţia guvernului ungar potrivit căreia primul pas pentru rezolvarea crizei imigranţilor ar trebui să fie protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene.

"Dacă UE nu va reuşi să protejeze graniţa de sud a Libiei, valul de imigranţi va continua în Europa. În acest caz, dezbaterea privind cotele obligatorii de imigranţi va escalada. UE nu îşi poate permite să cheltuie miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare menite să încurajeze oamenii să rămână în ţările lor de origine, dacă aceştia continuă să fugă spre Europa sau dacă aceste state rămân de tranzit. Este necesar ca ţările în cauză să pună în aplicare reformele politice şi economice necesare în schimbul fondurilor de dezvoltare pe care le primesc", a mai spus Szijjarto.

Într-un raport al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International se arată că refugiaţii aflaţi în Libia, inclusiv cei trimişi înapoi în această ţară, sunt plasaţi în tabere unde mulţi sunt supuşi abuzurilor, inclusiv tortură, detenţie arbitrară, muncă forţată şi execuţii extrajudiciare. De aceste abuzuri se fac vinovate autorităţile statului libian, diversele grupări armate active în această ţară şi traficanţii de persoane.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a repatriat peste 10.000 de imigranţi din Libia în 2017, în baza unui program de voluntariat. Alte 15.000 de persoane urmează să fie evacuate în 2018. 90% dintre imigranţii care intenţionează să ajungă în Europa apelează la ruta Libia, potrivit datelor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici