Minut de reculegere, sâmbătă, la Berlin la 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului

Un minut de reculegere va fi respectat sâmbătă, la ora 10.00 GMT (13.00 ora României) la Berlin pentru a comemora împlinirea a 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului, la 13 august 1961, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Zidului Berlinului.

105 afișări
Imaginea articolului Minut de reculegere, sâmbătă, la Berlin la 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului

Minut de reculegere, sâmbătă, la Berlin la 50 de ani de la construirea Zidului Berlinului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berlinul intenţionează în acest fel să aducă un omagiu celor aproximativ 136 de persoane care au murit în timp ce încercau să treacă Zidul Berlinului, de-a lungul celor aproape 30 de ani de existenţă a acestuia.

Circulaţia metroului va fi întreruptă în timpul acestui minut de reculegere care va fi respectat în biserici şi în cadrul numeroaselor asociaţii, a precizat Thomas Klein, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei.

La 13 august 1961, "s-a spulberat pentru mulţi visul unei vieţi în libertate", a declarat, în timpul prezentării programului oficial al celei de-a 50-a aniversări, ministrul german al Culturii, Bernd Neumann (CDU), în opinia căruia construirea Zidului a fost "expresia cea mai flagrantă a dictaturii morale şi politice a SED", partidul comunist aflat la putere în Est.

Primarul Berlinului, Klaus Wowereit (SPD), vrea ca această aniversare să fie "un semnal pentru tinerele generaţii", pentru a demonstra că dictatura nu trebuie să aibă niciun viitor. "Nu există loc pentru refulare sau uitare şi acest lucru trebuie să rămână aşa în deceniile care vor veni", a adăugat Wowereit.

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele german Christian Wulff urmează să participe împreună cu primarul Berlinului la ceremoniile care marchează împlinirea a 50 de ani, sâmbătă, la memorialul Zidului de pe Bernauer Strasse, în centrul capitalei germane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici