Mişcarea columbiană de gherilă FARC anunţă abandonarea practicii răpirii civililor

Mişcarea columbiană de gherilă FARC a anunţat duminică faptul că va renunţa definitiv la practica răpirii de civili.

602 afișări
Imaginea articolului Mişcarea columbiană de gherilă FARC anunţă abandonarea practicii răpirii civililor

Mişcarea columbiană de gherilă FARC anunţă abandonarea practicii răpirii civililor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anunţăm că începând din această dată interzicem aceste practici în cadrul luptei noastre revoluţionare", afirmă comandamentul Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), într-un mesaj postat pe site-ul său, farc-ep.co.

Anunţul constituie un moment de cotitură în istoria acestei mişcări de gherilă marxiste, cea mai importantă din Columbia, cu aproximativ 9.000 de combatanţi, aflată într-o rebeliune împotriva autorităţilor din anul 1964.

"S-a vorbit mult despre sechestrări de persoane, bărbaţi şi femei din rândul civililor, pe care noi, FARC, le-am efectuat în scopuri financiare, în vederea susţinerii luptei noastre", afirmă mişcarea de gherilă în preambulul anunţului său.

Membrii FARC se angajează totodată, în această declaraţie, să îi elibereze pe cei zece ostatici din rândul forţelor de ordine pe care îi deţin în continuare. În decembrie, mişcarea de gherilă a promis să elibereze şase dintre ei, un proiect pe care, ulterior, l-a amânat.

Pe de altă parte, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a apreciat că încetarea răpirii de civili anunţată de către FARC constituie un "pas important", adăugând, totuşi, că el consideră acest gest "insuficient".

"Aprobăm anunţul FARC de renunţare la răpiri ca un pas important şi necesar, dar acest pas făcut în direcţia bună nu este suficient", a reacţionat Santos, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

"Ne bucurăm pentru ei şi familiilor lor", a comentat pe Twitter şeful statului, referindu-se la angajamentul FARC de a-i elibera pe cei zece ostatici din rândul forţelor de ordine. El a dat asigurări că Guvernul va oferi "garanţii fără (un) circ mediatic" în vederea eliberării acestor ostatici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici