Mişcarea Hamas respinge propunerea de încetare a focului în Fâşia Gaza

Mişcarea Hamas a respins propunerea Egiptului privind încetarea focului în Fâşia Gaza începând de marţi, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi în favoarea acestei măsuri.

336 afișări
Imaginea articolului Mişcarea Hamas respinge propunerea de încetare a focului în Fâşia Gaza

Mişcarea Hamas respinge propunerea de încetare a focului în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O încetare a focului în lipsa unui acord (complet privind conflictul cu Israelul) este exclusă. Pe timp de război focul nu poate fi oprit pentru a iniţia negocieri", a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al mişcării, Fawzi Barhum.

Aripa armată a mişcării islamiste Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, a respins marţi propunerea egipteană de încetare a focului, ameninţând cu  "intensificarea" conflictului cu Israelul.

"În cazul în care conţinutul acestei propuneri (de armistiţiu) este exact, este vorba despre o predare, iar noi o respingem fără apel", au anunţat Brigăzile într-un comunicat.

"Bătălia noastră împotriva inamicului se va intensifica", se arată în comunicat.

Egiptul a propus, luni seara, o iniţiativă care ar pune capăt conflictului în Fâşia Gaza, cerând israelienilor şi paestinienilor să înceteze ostilităţile începând de marţi, ora 6.00 GMT (9.00, ora României).

Propunerea a fost făcută cu puţin timp înainte de deschiderea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul Ligii Arabe, convocaţi de urgenţă la Cairo pentru a discuta despre ofensiva israeliană, care în decursul a şapte zile a ucis peste 180 de palestinieni în Fâşia Gaza.

Totodată, premierul israelian ar fi în favoarea unui armistiţiu de încetare a focului în Fâşia Gaza, potrivit unei surse sub protecţia anonimatului, citată Barak Ravid, un corespondent al cotidianului Haaretz.

"Premierul Netanyahu susţine încetarea focului propusă de Egipt", a anunţat Ravid pe contul său de Twitter.

Potrivit lui Ravid, premierul israelian va cere miniştrilor din cadrul Cabinetului de Securitate să voteze în favoarea unui astfel de armistiţiu.

Ulterior, Liga Arabă i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să accepte propunerea Egiptului.

Propunerea de încetare a focului este susţinută, de asemenea, de Statele Unite şi de mai multe ţări ale Americii Latine.

Washingtonul speră că această măsură va "permite o revenire la calm cât mai curând posibil".

"Secretarul de Stat (american) John Kerry poartă discuţii intense cu premierul Netanyahu, autorităţile guvernamentale egiptene şi preşedintele palestinian (Mahmoud) Abbas", a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Jen Psaki, potrivit unui comunicat.

"Statele Unite rămân angajate în colaborarea cu ei şi cu partenerii noştri din regiune, cu scopul de a găsi o soluţie pentru această situaţie periculoasă şi instabilă", a adăugat Psaki.

Potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de urgenţă, raidurile israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu 184 de morţi şi 1.287 de răniţi în ultimele şapte zile, această ofensivă fiind mai sângeroasă decât cea din noiembrie 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici