Mişcări sociale de amploare în Australia pentru recunoaşterea indigenilor în constituţie

Zeci de mii de oameni au participat la mitinguri în favoarea recunoaşterii indigenilor în constituţie. Alte acţiuni sunt programate duminică. Mişcările sociale au loc cu o lună înainte de organizarea unui referendum pe această temă, potrivit Reuters.

457 afișări
Imaginea articolului Mişcări sociale de amploare în Australia pentru recunoaşterea indigenilor în constituţie

Mişcări sociale de amploare în Australia pentru recunoaşterea indigenilor în constituţie

Referendumul va fi organizat pe 14 octombrie şi, dacă va fi aprobat de australieni, va oferi populaţiei aborigene mai multe drepturi, inclusiv un organism consultativ cu legături în Parlament. Australienii indigeni, care reprezintă 3,8% din populaţie, se confruntă cu dezavantaje în societate, inclusiv discriminare, infracţionalitate crescută şi acces limitat la servicii medicale şi educaţie.

Ultimele sondaje arată că propunerea nu va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată şi pentru a duce la modificarea constituţiei. Pentru a schimba constituţia, referendumul, susţinut de guvernul premierului Anthony Albanese, trebuie să obţină o majoritate naţională şi majorităţi în cel puţin patru din cele şase state australiene.

Susţinătorii propunerii încearcă să adune mai mulţi suporteri cu o lună înainte de votare. Aproximativ 20.000 de persoane au participat la un miting Brisbane, al treilea cel mai mare oraş din Australia. Alte mitinguri au fost programate pentru ziua de duminică în Sydney, Melbourne, Perth, Hobart, Canberra, Darwin şi Newcastle.

De la obţinerea independenţei în anul 1901, în Australia au fost aprobate doar opt din 44 de propuneri de schimbare a constituţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici