Misterul dispariţiei lui Xi Jinping: Prima referire oficială la vicepreşedintele chinez

Un cotidian oficial chinez a făcut referire, joi, la vicepreşedintele chinez Xi Jinping, după mai mult de zece zile de tăcere absolută a autorităţilor referitor la soarta liderului care a dispărut fără explicaţii de pe scena publică.

2545 afișări
Imaginea articolului Misterul dispariţiei lui Xi Jinping: Prima referire oficială la vicepreşedintele chinez

Prima referire oficială la Xi Jinping în China, de la dispariţia sa de pe scena publică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guangxi Daily, cotidianul plasat sub direcţia locală a Partidului Comunist din această regiune autonomă din sudul Chinei, a menţionat numele lui Xi printre cele ale altor demnitari semnatari ai unei scrisori de condoleanţe adresate familiei unui veteran al partidului decedat recent.

"(Preşedintele) Hu Jintao, (vicepreşedintele) Xi Jinping, (şeful departamentului de Organizare a Partidului) Li Yuanchao, (fostul premier) Zhu Rongji şi alţi oficiali "şi-au exprimat condoleanţele după decesul tovarăşului lor Huang Rong şi au transmis sub diverse forme mesaje de simpatie şi de solidaritate cu familia sa", a scris Guangxi Daily.

Succesor probabil al preşedintelui Hu, desemnat în urmă cu mult timp pentru a-l urma pe acesta la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) în câteva săptămâni, Xi Jinping a dispărut în mod inexplicabil din viaţa publică. Experţi independenţi privilegiază ipoteza unei probleme de sănătate.

Vicepreşedintele chinez, în vârstă de 59 de ani, a fost văzut ultima dată în public la 1 septembrie la Beijing, cu ocazia unui discurs de începere a Şcolii Centrale a Partidului.

El a anulat de atunci mai multe întâlniri oficiale, dintre care una cu secretarul de Stat american Hillary Clinton şi o alta cu premierul din Singapore, Lee Hsien Loong.

Ministerul chinez de Externe, întrebat de mai multe ori despre starea de sănătate a lui Xi, locul unde se află şi programul lui, a refuzat sistematic să răspundă.

Întrebarea face obiectul unei vaste cenzuri pe Internet, în apropierea celui de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist, care va marca începutul sosirii la putere, pentru zece ani, a unei noi generaţii de lideri. Data oficială a acestui congres nu a fost încă anunţată oficial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici