Mitinguri în memoria victimelor atacurilor din Franţa vor avea loc duminică în SUA şi Canada

Manifestaţii în memoria victimelor atentatului de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo şi a ostaticilor ucişi vineri la Paris vor fi organizate duminică în Canada şi Statele Unite.

100 afișări
Imaginea articolului Mitinguri în memoria victimelor atacurilor din Franţa vor avea loc duminică în SUA şi Canada

Mitinguri în memoria victimelor atacurilor din Franţa vor avea loc duminică în SUA şi Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acelaşi timp cu "marşul republican" organizat la Paris, la care vor participa mai mulţi lideri europeni, un marş al tăcerii este prevăzut la Washington duminică, la ora 14.00 (21.00, ora României), în prezenţa ambasadorului Franţei, Gerard Araud.

Mitingul, la care pot participa toţi cei care vor "să se asocieze omagiului adus victimelor şi să apere libertatea", potrivit ambasadei, va avea loc între Newseum, un muzeu dedicat presei, şi National Law Enforcement Officers Memorial, un memorial al forţelor de ordine.

Un miting similar este prevăzut la New York, în Washington Square.

La Quebec, Montreal, Ottawa sau la Vancouver, pe coasta pacifică a Canadei, o ţară afectată în octombrie de două atacuri comise de tineri radicali islamişti, vor fi de asemenea organizate marşuri ale tăcerii, la iniţiativa grupurilor civile.

"În semn de solidaritate cu manifestaţia care va avea loc la Paris duminică", un marş al tăcerii se va derula la Montreal de la ora 11.00 (19.00, ora României), care se va încheia în faţa Consulatului general al Franţei, a declarat Severine Boitier, o reprezentantă a "Colectivului Charlie Hebdo" din Montreal.

Comunitatea franceză din metropola din Quebec, formată din aproximativ o sută de mii de cetăţeni, va fi reprezentată la acest marş, unde sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri locali, primarul oraşului Montreal, Denis Coderre, şi consulul general al Franţei, Bruno Clerc.

La Ottawa, ambasadorul Franţei, Philippe Zeller, va fi prezent la mitingul din Parcul confederaţiei după-amiază, în timp ce Primăria din capitala federală arborează drapelul francez încă de la comiterea atentatelor.

În Quebec, apelul la miting a fost lansat de un grup de studenţi şi câteva sute de persoane sunt aşteptate între Parlamentul provinciei francofone şi consulatul Franţei.

Consulatul Franţei din Vancouver a confirmat de asemenea organizarea unui miting.

Miercuri seara, după atentatul de la redacţia Charlie Hebdo soldat cu 12 morţi, sute de persoane au manifestat deja la New York, Washington şi în Canada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici