Mitt Romney i-a cerut congresmanului republican de Missouri să îşi retragă candidatura la Senat

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, a cerut marţi ca Todd Akin, congresman republican, să îşi retragă candidatura pentru funcţia de senator din partea statului Missouri, din cauza afirmaţiilor sale de duminică referitoare la victimele violurilor.

88 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney i-a cerut congresmanului republican de Missouri să îşi retragă candidatura la Senat

Mitt Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Declaraţiile lui Todd Akin au fost ofensatoare şi eronate", a declarat Romney. "Astăzi, locuitorii statului Missouri îl sfătuiesc să se retragă, iar eu cred că trebuie să le urmeze sfatul", a adăugat Mitt Romney.

Duminică, Todd Akin a afirmat că atunci când o femeie este victima unui "viol veritabil" rămâne rareori însărcinată graţie unor reacţii biologice naturale de apărare.

Congresmenul, membru al Comisiei pentru Ştiinţe din Camera Reprezentanţilor, a afirmat pentru postul de televiziune KTVI: "Înţeleg din ce spun doctorii că sarcina după un viol este foarte rară (...) Dacă este un viol veritabil, corpul femeii încearcă prin toate mijloacele să blocheze acest lucru".

El şi-a prezentat scuzele marţi însă a refuzat să îşi retragă candidatura pentru Senat.

Republicanii se tem că acest scandal va afecta în plus popularitatea lui Romney, deja scăzută, în rândul alegătorilor de sex feminin,

Potrivit reglementărilor din statul Missouri, Todd Akin are timp până marţi la ora 22.00 GMT (miercuri 1.00, ora României) pentru a-şi anunţa retragerea candidaturii. Congresmanul este cunoscut pentru opoziţia sa faţă de avort, inclusiv în caz de viol, o poziţie sprijinită în egală măsură de organizaţiile creştine ultraconservatoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici