Moartea a trei deţinuţi şi dispariţia altora, cenzurate în raportul CIA

CIA şi administraţia Obama continuă să ţină secrete unele informaţii privind programul secret de interogare a suspecţilor de terorism, cum ar fi moartea a trei deţinuţi şi dispariţia altora, a declarat un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii, relatează ABC News.

27 afișări
Imaginea articolului Moartea a trei deţinuţi şi dispariţia altora, cenzurate în raportul CIA

Moartea a trei deţinuţi şi dispariţia altora, cenzurate în raportul CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest oficial de rang înalt a avut acces la versiunea integrală a raportului întocmit de inspectorul general al CIA în 2004. Din cele 109 pagini ale raportului, 36 au fost complet cenzurate în ediţia publicată luni, iar 30 au fost redactate substanţial din motive de "securitate naţională".

Porţiunile cenzurate ascund descoperirile inspectorului general al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) asupra faptelor care au condus la moartea a cel puţin trei dintre deţinuţii din cadrul programului secret al Agenţiei, a declarat acest oficial. Doi dintre aceştia au murit în custodia CIA în Irak, iar al treilea în Afganistan. Investigaţiile cu privire la decesul unui al patrulea deţinut din Afganistan au fost făcute publice în raport. Un angajat CIA a fost condamnat pentru atac în acest caz şi, în prezent, îşi ispăşeşte sentinţa la închisoare.

Porţiunile cenzurate descriu, de asemenea, temerile cu privire la faptul că aplicarea tehnicii de simulare a înecului la interogarea lui Khalid Sheik Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, au condus aproape la moartea acestuia. Lui Mohammed, simularea înecului i-a fost aplicată de 183 de ori, potrivit raportului. Versiunea originală a documentului face, de asemenea, referire la natura "nesigură" a simulării înecului, dar nu face nicio menţiune cu privire la efectele acesteia asupra lui Mohammed.

Cenzurată pentru public este şi descoperirea inspectorului general al CIA, potrivit căreia agenţia nu deţine informaţii despre aproximativ 100 de deţinuţi suspectaţi că ar fi făcut parte din al-Qaida, introduşi în programul secret, punând sub îndoială buna administrare a acestuia. "Câţiva pur şi simplu s-au pierdut, iar CIA habar nu are ce s-a întâmplat cu ei", a declarat oficialul.

Alţi deţinuţi, a continuat acesta, au fost transferaţi în alte ţări, iar despre aceştia nu se mai ştie nimic. De asemenea, în alte cazuri, "datele incomplete" deţinute sunt la originea lipsei de informaţii asupra situaţiei acestor deţinuţi după ce aceştia au ieşit din programul secret al CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici