Modificarea legii electorale din R. Moldova, criticată de OSCE şi Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-au arătat nemulţumirea faţă de modificările aduse legii electorale din Republica Moldova.

20 afișări
Imaginea articolului Modificarea legii electorale din R. Moldova, criticată de OSCE şi Comisia de la Veneţia

Modificarea legii electorale din R. Moldova, criticată de OSCE şi Comisia de la Veneţia

Autorităţile de la Chişinău au ridicat, în aprilie 2008, pragul electoral de intrare în Parlament de la 4 la 6 la sută, au interzis blocurile electorale şi au limitat participarea la alegeri a deţinătorilor de dublă cetăţenie.

Potrivit ProTv Chişinău, modificarea a generat o serie de critici, iar recent Comisia de la Veneţia şi OSCE s-au pronunţat asupra acestui subiect. Potrivit unui raport publicat de cele două instituţii, majorarea pragului electoral va duce la pierderea voturilor partidelor mai mici. Decizia excluderii blocurilor electorale a fost de asemenea criticată.

Potrivit raportului, "coaliţiile între partide trebuie încurajate pentru a oferi un cadru de cooperare şi un Guvern stabil".

Conform Comisiei de la Veneţia şi OSCE, aceste restricţii reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi contravin articolului 38 al Constituţiei Republicii Moldova. Cele două instituţii le recomandă autorităţilor de la Chişinău să elimine aceste restricţii până la alegerile parlamentare din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici