MONITORUL APĂRĂRII | Rusia avertizează: Planul Ucrainei şi al SUA de organizare a unor exerciţii militare în Marea Neagră este „periculos"

Administraţia Vladimir Putin a catalogat drept "periculos" planul Ucrainei de a efectua exerciţii navale împreună cu Statele Unite în nord-vestul Mării Negre, dar preşedintele Petro Poroşenko a avertizat că va face toate eforturile pentru protejarea rutelor maritime.

2899 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Rusia avertizează: Planul Ucrainei şi al SUA de organizare a unor exerciţii militare în Marea Neagră este „periculos"

Rusia: Planul Ucrainei şi SUA de organizare a unor exerciţii militare în Marea Neagră este „periculos"

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat un plan de organizare a exerciţiilor comune cu Statele Unite ("Sea Breeze-2019") în nord-vestul Mării Negre.

"Este o idee periculoasă, acesta este modul în care percepem acest plan. Vom studia situaţia, dar este o idee periculoasă", a avertizat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Însă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a avertizat că nu va permite Rusiei să blocheze rutele de transport în Marea Neagră. "Ucraina va face toate eforturile pentru garantarea securităţii naţionale de-a lungul culoarelor maritime. Vom dezvolta şi vom consolida Forţele navale ucrainene, vom construi parteneriatul cu NATO. Nu vom permite Rusiei să alunge Ucraina din zona de coastă a Mării Negre", a declarat Petro Poroşenko, citat de Kyiv Post.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici