MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite cer explicaţii despre "fantomele" din Piaţa Tiananmen / China respinge "criticile gratuite"

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a îndemnat China să ofere clarificări despre "fantomele" rămase în urma protestelor prodemocratice produse în iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar Administraţia chineză a respins "criticile gratuite" ale Washingtonului.

5688 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Statele Unite cer explicaţii despre "fantomele" din Piaţa Tiananmen / China respinge "criticile gratuite"

SUA cer explicaţii despre "fantomele" din Piaţa Tiananmen / China respinge "criticile gratuite"

Autorităţile comuniste de la Beijing au folosit forţa militară, inclusiv tancuri, pentru reprimarea protestelor desfăşurate pe 4 iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar bilanţul victimelor nu a fost anunţat public, subiectul fiind interzis în dezbaterile din China. Potrivit estimărilor organizaţiilor pentru drepturile omului, bilanţul a fost de sute sau chiar mii de morţi.

Într-un comunicat, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a comemorat "pierderea tragică a vieţilor nevinovate". "După cum spunea disidentul Liu Xiaobo în discursul transmis cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru Pace, în 2010, citit în lipsă, «fantomele evenimentelor din 4 iunie 1989 nu sunt încă lăsate să se odihnească în pace». Ne alăturăm apelurilor comunităţii internaţionale şi îndemnăm Administraţia din China să prezinte un raport public complet despre persoanele ucise, deţinute ori date dispărute în urma acestor evenimente", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Ministerul chinez de Externe a reacţionat vehement, anunţând că a depus "note dure de protest" în urma "criticilor gratuite" şi ingerinţelor în afacerile interne ale Beijingului.

CITEŞTE CONTINUAREA ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici