Moscova a predat Varşoviei raportul final privind accidentul de la Smolensk

Rusia a predat, miercuri, Poloniei raportul său final privind cauzele accidentului avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, în aprilie, la Smolensk, a anunţat Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK) într-un comunicat.

68 afișări
Imaginea articolului Moscova a predat Varşoviei raportul final privind accidentul de la Smolensk

Moscova a predat Varşoviei raportul final privind accidentul de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Predarea raportului a avut loc în această dimineaţă (miercuri) la Moscova", precizează comunicatul. Comitetul trebuie să facă publice concluziile finale în cadrul unei conferinţe de presă prevăzute pentru ora 09.00 GMT (11.00 ora României).

Avionul Tupolev 154, care îi transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, soţia acestuia Maria Kaczynska şi alţi oficiali polonezi de rang înalt s-a prăbuşit la 10 aprilie, în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, în vestul Rusiei. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei au murit.

Preşedintele polonez urma să asiste la ceremoniile care marcau împliniarea a 70 de ani de la masacrul a aproximativ 20.000 de ofiţeri polonezi prizonieri ai Armatei Roşii, comis de poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Katin, în apropiere de Smolensk.

Varşovia a salutat mai întâi cooperarea cu Rusia în anchetă, dar ulterior în Polonia a apărut o polemică, prin denunţarea lacunelor anchetei ruse şi lentoarea cu care Moscova transmite documentele referitoare la investigaţie.

Premierul polonez, Donald Tusk, a considerat drept "inacceptabil" un proiect de raport privind cauzele accidentului, predat Poloniei la 20 octombrie.

Potrivit versiunii avansate până în prezent, avionul s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă în pofida avertizărilor controlorilor de trafic aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici