Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000

Rusia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească aproape 1,2 milioane de euro rudelor celor 18 persoane ucise în bombardarea unui sat cecen, în februarie 2000.

262 afișări
Imaginea articolului Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000

Moscova, condamnată de CEDO pentru un bombardament în Cecenia în 2000 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pentru prima dată în legătură cu conflictul armat din Cecenia, Guvernul rus a recunoscut în acest caz faptul că a existat o încălcare a unui articol fundamental al Convenţiei europene a drepturilor omului, şi anume cel care garantează "dreptul la viaţă", "atât din cauza recurgerii la forţa letală, cât şi din cauza obligaţiei de a ancheta impusă autorităţilor", şi-a exprimat CEDO satisfacţia într-un comunicat.

Reclamanţii din acest caz sunt 13 locuitori din satul Aslanbek-Şeripovo. După începerea celui de-al Doilea Război din Cecenia, în 1999, acest sat a fost considerat un loc sigur. "Locuitorii săi au primit asigurarea comandanţilor armatei ruse că nu vor fi efectuate atacuri împotriva (satului), atât timp cât nu va fi prezent vreun combatant armat" pe teritoriul localităţii, potrivit Curţii de la Strasbourg.

"A fost, deci, o surpriză atunci când un atac aerian şi al artileriei armatei ruse a atins satul, în după-amiaza de 17 februarie 2000, omorând 18 rude ale reclamanţilor" şi rănind alte persoane, se arată în document.

În pofida plângerii, un procuror militar a decis în mai 2012 să nu deschidă o anchetă penală. Guvernul rus a anunţat în 2010 că acest caz se afla, în continuare, în stadiul cercetărilor preliminare.

Autorităţile ruse urmează să plătească fiecărui reclamant în parte, cu titlul de despăgubiri morale, sume cuprinse între 40.000 şi 210.000 de euro, în total 1,16 milioane de euro.

Hotărârea, care nu este definitivă, poate fi supusă de către părţi, în termen de trei luni, unei eventuale reexaminări în Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici