Moscova consideră "nefondată" arestarea în Statele Unite a unor presupuşi spioni ruşi

Arestările unor presupuşi spioni ruşi în Statele Unite sunt "nefondate" şi "rău intenţionate" şi fac trimitere la perioada Războiului Rece, a afirmat marţi Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

20 afișări
Imaginea articolului Moscova consideră "nefondată" arestarea în Statele Unite a unor presupuşi spioni ruşi

Moscova consideră "nefondată" arestarea în Statele Unite a unor presupuşi spioni ruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din punctul nostru de vedere, astfel de acţiuni nu sunt deloc fondate şi sunt rău intenţionate", apreciază diplomaţia rusă.

"Nu înţelegem care sunt cauzele pentru care Departamentul american de Justiţie face declaraţii publice în spiritul «poveştilor cu spioni» din perioada Războiului Rece", se arată în comunicat.

"În orice caz, este foarte deplorabil că acest lucru se întâmplă în contextul «relansării» relaţiilor ruso-americane, anunţată de administraţia Statele Unite", precizează Ministerul rus de Externe.

Un purtător de cuvânt al Ministerului a afirmat anterior că există "multe contradicţii" în informaţiile privind arestarea în Statele Unite a unor presupuşi agenţi ai serviciului rus de informaţii externe (SVR).

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la rândul său că aşteaptă explicaţii în acest sens şi a făcut afirmaţii pe un ton ironic despre anunţurile privind arestarea a zece presupuşi spioni, acest lucru având loc după câteva zile de la vizita în Statele Unite a preşedintelui Dmitri Medvedev.

"Momentul în care acest lucru a fost făcut a fost ales cu o eleganţă deosebită", a menţionat el la Ierusalim, unde efectuează o vizită.

Cinci din cele zece persoane reţinute duminică în Statele Unite în cadrul unui caz controversat de spionaj au compărut luni la New York în faţa unui judecător federal care a ordonat menţinerea lor în arest preventiv. O persoană este dată în urmărire.

Suspecţii sunt cercetaţi pentru spionaj, iar nouă dintre aceştia şi pentru spălare de bani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici