Moscova este dispusă să îşi reducă arsenalul de rachete nucleare

Rusia este dispusă să îşi reducă arsenalul de rachete nucleare, în conformitate cu interesele sale naţionale şi cu condiţia continuării negocierilor cu Statele Unite pentru un nou tratat, a declarat, sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

54 afișări
Imaginea articolului Moscova este dispusă să îşi reducă arsenalul de rachete nucleare

Moscova este dispusă să îşi reducă arsenalul de rachete nucleare (Imagine: Mediafax Foto)

"În ultimii doi ani şi jumătate ai administraţiei americane anterioare am încercat să obţinem o reacţie mai clară la numeroasele noastre propuneri de a începe discuţiile pentru un nou acord, care să înlocuiască tratatul START ce expiră în decembrie", a afirmat Lavrov, citat de televiziunea rusă.

"Suntem dispuşi să mergem mai departe pe calea reducerilor şi limitărilor, luând desigur în considerare interesele ruse de securitate naţională", a adăugat el.

"Suntem dispuşi la discuţii care ar permite menţinerea limitărilor şi reducerilor pentru armamentele strategice şi suntem mulţumiţi că noua administraţie de la Washington consideră acest subiect drept o prioritate", a precizat Lavrov.

Rusia insistă de mai mult timp asupra înlocuirii Tratatului privind reducerea arsenalelor strategice START, un pact de dezarmare încheiat între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. În ianuarie, înaintea confirmării în funcţie, secretarul de Stat american Hillary Clinton a promis să renegocieze rapid tratatul, care a fost semnat în 1991 şi a permis reduceri importante ale arsenalelor nucleare american şi rusesc.

Fosta administraţie americană a amânat discutarea tratatului, provocând nemulţumirea Rusiei.

Citeşte şi:

Obama şi oficialii de la Pentagon au opinii diferite privind armele nucleare

SUA au cheltuit 52 de miliarde de dolari în 2008 pentru programe nucleare

Obama va garanta Israelului riposta nucleară a SUA în cazul unui atac iranian - surse

Iniţiativă pentru abolirea armelor nucleare, lansată la Paris

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici