Moscova îl acuză pe Bashar al-Assad că amplifică tensiunile în Siria

Rusia l-a acuzat joi pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că amplifică tensiuni în Siria prin declaraţii referitoare la o eventuală participare a sa la alegerile prezidenţiale din 2014, care urmează să fie organizate în această ţară devastată de un conflict armat din martie 2011.

615 afișări
Imaginea articolului Moscova îl acuză pe Bashar al-Assad că amplifică tensiunile în Siria

Bashar al-Assad (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Asemenea afirmaţii nu fac decât să amplifice tensiunea şi să nu calmeze deloc situaţia", a declarat un adjunct al ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, într-un interviu pentru Interfax.

Regimul lui Bashar al-Assad a reiterat în mai multe rânduri poziţia sa, potrivit căreia preşedintele sirian, care este vizat de o contestare populară ce durează de peste doi ani, are dreptul să candideze în alegerile prezidenţiale din 2014.

Întrebat ce intenţii electorale are, al-Assad a răspuns, la sfârşitul lui octombrie, că nu vede "niciun motiv să nu candideze" în următoarele alegeri.

Această declaraţie a suscitat furia opoziţiei siriene, care impune drept condiţie-cheie în vederea începerii unor negocieri cu regimul plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

Bogdanov l-a îndemnat pe preşedintele sirian, dar şi opoziţia, să nu sporească tensiunile înaintea conferinţei de pace privind Siria prevăzute să înceapă pe 22 ianuarie în Elveţia.

"Noi apreciem că înaintea negocierilor este mai bine să nu se face declaraţii care pot să nu fie pe placul cuiva şi care sunt susceptibile să provoace emoţii şi o reacţie de ripostă", a subliniat el.

Din martie 2011, aproximativ 126.000 de persoane au fost ucise în Siria, iar alte aproximativ 2,3 milioane de persoane s-au refugiat în ţări vecine, potrivit unui ONG din domeniul drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici