Motivele pentru care România a acceptat o presupusă închisoare CIA ar putea fi de înţeles

Stimulentele acordate Lituaniei pentru a găzdui o închisoare secretă CIA şi deciziile similare luate de Polonia şi România sunt evidente şi chiar pot fi înţelese din punct de vedere economic, dar nu reprezintă scuze pentru a nu face nimic în prezent, arată un comentariu publicat pe blogul Reuters.

75 afișări
Imaginea articolului Motivele pentru care România a acceptat o presupusă închisoare CIA ar putea fi de înţeles

Motivele pentru care România a acceptat o presupusă închisoare CIA ar putea fi de înţeles (Imagine: Mediafax Foto)

"Salut anunţul Parlamentului lituanian de investigare a informaţiilor referitoare la găzduirea unei închisori CIA în perioada 2004-2005", afirmă Clara Gutteridge, expert la organizaţia Reprieve.

"Spre deosebire de Polonia şi România - acuzate şi ele că ar fi găzduit centre secrete de tortură administrate de CIA imediat după intervenţia americană în Afganistan, lituanienii au răspuns într-un mod potrivit pentru o democraţie europeană modernă", adaugă Gutteridge.

"În schimb, o astfel de deschidere nu a fost observată în alte ţări est-europene. Sesiunile Adunării Parlamentare a CoE care au analizat raportul senatorului Dick Marty în care erau acuzate Polonia şi România probabil au fost cele mai deprimante dezbateri politice la care am asistat. Reprezentanţii întregului spectru politic din Polonia şi România s-au unit pentru a respinge acuzaţiile. Când aşa-numiţii moderaţi au fost întrebaţi de ce refuză măcar să examineze aceste acuzaţii serioase, răspunsul a fost: «este un atac împotriva ţării noastre şi ar fi nepatriotic să îl anchetăm»", subliniază expertul.

"Este evident că unele zone ale noii Europe trebuie să mai înveţe despre importanţa unui pluralism sănătos, iar Lituania trebuie aplaudată pentru această atitudine. Lituania are mult mai multe motive decât Polonia şi România să se simtă în nesiguranţă dacă pune în discuţie relaţiile cu SUA, dar preşedintele lituanian a optat în mod curajos să îşi asume răspunderea decât să ascundă adevărul", insistă expertul.

"Stimulentele acordate Lituaniei pentru a accepta să găzduiască închisoarea CIA - şi deciziile similare ale Poloniei şi României - sunt evidente şi pot fi înţelese din punct de vedere economic. Dar nu reprezintă o scuză pentru a nu lua nicio măsură acum", încheie analistul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici