Muammar Kadhafi nu va lua parte la negocierile Uniunii Africane privind Libia

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a acceptat să nu ia parte la negocierile privind conflictul din Libia, au anunţat duminică mediatorii desemnaţi de Uniunea Africană.

181 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi nu va lua parte la negocierile Uniunii Africane privind Libia

Muammar Kadhafi nu va lua parte la negocierile Uniunii Africane privind Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul de mediere pentru Libia al Uniunii Africane, format din cinci şefi de stat, "a salutat decizia colonelului Kadhafi de a nu face parte din procesul de negocieri", se arată într-un comunicat dat publicităţii la încheierea unei reuniuni a comitetului, desfăşurată la Pretoria.

Textul a fost citit de comisarul UA pentru pace şi securitate, Ramtane Lamamra, care a refuzat să răspundă întrebărilor ziariştilor.

Comunicatul reia şi apelul organizaţiei panafricane la o încetare a focului imediată, care să permită desfăşurarea negocierilor. "Părţile aflate în conflict în Libia trebuie să înceapă un dialog naţional în vederea unei încetări a focului globale, a unei reconcilieri naţionale şi adoptării unor dispoziţii pentru tranziţie, precum şi a unui calendar pentru instaurarea democraţiei", precizează documentul.

"Măsurile pe care le propunem trebuie aplicate în paralel cu un efort umanitar intens. În acest context, reluăm apelul formulat la summitul extraordinar al Uniunii Africane din 25 mai pentru încetarea bombardamentelor NATO şi instituirea unui armistiţiu umanitar", adaugă comunicatul.

Comitetul de mediere al UA este format din preşedinţii din Africa de Sud, Congo, Mali, Uganda şi Mauritania.

La începutul reuniunii de duminică, liderul sud-african Jacob Zuma şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu "bombardamentele continue ale NATO", adăugând că "finalitatea Rezoluţiei 1.973 (a Naţiunilor Unite, adoptată la 17 martie) este protejarea poporului libian şi facilitarea eforturilor umanitare".

"Finalitatea nu este autorizarea unei campanii pentru schimbarea regimului sau a unui asasinat politic", a adăugat Zuma.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici