Mubarak: Israelul a propus în 2010 mutarea unor comunităţi palestiniene în nordul Egiptului - BBC

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a propus Egiptului în anul 2010 mutarea unor comunităţi palestiniene în regiunea Sinai, situată în nordul Egiptului, a confirmat fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, citat de BBC.

698 afișări
Imaginea articolului Mubarak: Israelul a propus în 2010 mutarea unor comunităţi palestiniene în nordul Egiptului - BBC

Mubarak: Israelul a propus în 2010 mutarea unor comunităţi palestiniene în nordul Egiptului - BBC

Hosni Mubarak a declarat că a refuzat oferta pe care Benjamin Netanyahu a făcut-o în 2010 în cadrul unui plan de schimb de terenuri cu Autoritatea Palestiniană.

"În cursul întrevederii, i-am spus imediat că, în lipsa unor condiţii clare, nici măcar nu vreau să mai aud astfel de oferte în acel context", a explicat Hosni Mubarak, potrivit site-ului israelian Ynetnews.com.

Conform unor documente secrete prezentate de BBC, Hosni Mubarak a acceptat ideea unui plan de mutare a palestinienilor dacă ar fi condus la soluţionarea conflictului dintre Israel şi ţări arabe. Hosni Mubarak primise o ofertă similară în anii 1980 şi acceptase în principiu o cerere a Statelor Unite de mutare a unor comunităţi palestiniene din Liban în Peninsula Sinai. "Preşedintele Mubarak a declarat că atunci când i s-a propus să accepte palestinieni din Liban a transmis Statelor Unite că va accepta oferta doar în cadrul unui plan de pace complet", arată documente diplomatice obţinute de BBC.

Hosni Mubarak a explicat că în momentul în care Benjamin Netanyahu i-a făcut propunerea, în 2010, avea loc un conflict militar între Liban şi Israel, astfel că Egiptul căuta modalităţi de a evacua palestinienii aflaţi în zone libaneze. "Dar afirmaţiile că Egiptul ori eu am fi acceptat să mutăm palestinieni în Egipt, mai ales pe cei care erau în acel moment în Liban, sunt lipsite de fundament. Erau eforturi ale unor persoane de a mă convinge să mutăm unii palestinieni - care atunci erau în Liban - în Egipt. Am refuzat absolut. Am refuzat toate încercările şi eforturile de a muta palestinieni în Egipt, nici măcar nu le-am analizat", a insistat Mubarak, subliniind că nu va fi niciodată de acord să fie cedată o porţiune cât de mică de teren din Egipt.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici