Multe state NATO îi plătesc pe talibani pentru a nu le ataca trupele

"Multe dintre statele NATO" implicate în Afganistan, printre care şi Italia, îi plătesc pe insurgenţi pentru ca militarii lor să nu fie atacaţi, a declarat joi un oficial afgan, în opinia căruia această practică este larg răspândită, excepţie făcând trupele britanice şi americane.

18 afișări
Imaginea articolului Multe state NATO îi plătesc pe talibani pentru a nu le ataca trupele

Multe state NATO îi plătesc pe talibani pentru a nu le ataca trupele (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Pot confirma că ştim că trupele italiene plătesc opoziţia (armată) din Sarubi pentru a nu fi atacate.

Avem informaţii privind acorduri similare în provincia Herat (vest) referitoare la forţele italiene din cadrul NATO din regiune", a precizat acesta sub protecţia anonimatului.

"Multe state din cadrul NATO ai căror militari acţionează în zonele rurale din Afganistan îi plătesc pe insurgenţi pentru ca (aceştia) să nu fie atacaţi", a adăugat el.

Potrivit cotidianului britanic The Times, cei zece militari francezi ucişi în Afganistan în august 2008 au evaluat greşit riscurile întrucât italienii nu le-au spus că i-au plătit pe talibani pentru a menţine pacea în zona lor.

Guvernul italian a afirmat că nu a "autorizat niciodată şi nici nu a acceptat o formă de plată către membrii insurecţiei talibane în Afganistan", iar Guvernul francez a apreciat aceste informaţii drept "nefondate".

Potrivit The Times, serviciile secrete italiene au virat zeci de mii de dolari liderilor talibani şi căpeteniilor combatanţilor locali pentru a menţine pacea în regiunea Sarubi, în apropiere de Kabul, de care erau responsabili militarii italieni, înainte de a fi înlocuiţi de cei francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici