"Muntele ucigaş" din Pakistan, ocolit de turişti la un an de la atacul sângeros în care au murit zece alpinişti străini - FOTO, VIDEO

În iunie 2013, zece alpinişti străini, printre care ruşi, ucraineni şi chinezi, au fost ucişi împreună cu ghidul lor pe vârful Nanga Parbat din nordul Pakistanului, într-un atac revendicat ulterior de Mişcarea Talibanilor din Pakistan. Un succes turistic până anul trecut, regiunea este de atunci evitată de turiştii străini, având un impact sumbru asupra economiei şi a localnicilor.

650 afișări
Imaginea articolului "Muntele ucigaş" din Pakistan, ocolit de turişti la un an de la atacul sângeros în care au murit zece alpinişti străini - FOTO, VIDEO

"Muntele ucigaş" din Pakistan, ocolit de turişti - FOTO, VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Vârful Nanga Parbat din nordul Pakistanului, cu o altitudine de 8.126 de metri, este cunoscut drept "Muntele ucigaş" din cauza numărului de alpinişti care au murit încercând să-l cucerească, dar nimeni nu îi mai spune aşa acum. Aduce amintiri dureroase după ce 10 turişti străini şi ghidul lor au fost ucişi pe munte anul trecut. De atunci, întreaga regiune, dependentă de turism, este în criză, relatează jurnaliştii AFP într-un reportaj.

"Nu pregătim nimic, doar facem curat şi aşteptăm turiştii", spune Ahmed Ali Khan, bucătar şef la un restaurant din zonă. "De obicei restaurantele pregătesc mâncare şi când turiştii sosesc sunt serviţi în 20 de minute. Aici, turiştii sunt nevoiţi să aştepte aproape o oră. Aşa cum noi aşteptăm turiştii, uitându-ne la ceas. E o nebunie să trebuiască să aştepţi un turist ca şi când ai aştepta un iubit".

Având multe dintre cele mai înalte vârfuri din lume, nordul Pakistanului e un paradis pentru căţărători. Localnicii au trăit de pe urma acestei industrii pentru zeci de ani, dar regiunea a fost lovită puternic de urmările atacurilor de la 11 septembrie 2001. Numărul de vizitatori din vest s-a prăbuşit de la sute la numai 50 pe zi, scăzând şi mai mult după atacul de anul trecut.

Oamenii de aici mai au totuşi un semn de speranţă, pentru că numărul de turişti locali e în creştere. "Aproape în fiecare an venim aici mai ales în vacanţa de vară. Nu am văzut niciodată nişte locuri atât de frumoase în niciun loc al lumii", exclamă un pakistanez.

Însă economia localilor are de suferit. Alpinişti din vest angajează ghizi şi specialişti din zonele montane ale Pakistanului, cheltuind astfel mult mai mult decât vizitatorii din ţară. "Pakistanezii nu cumpără lucruri de aici pentru că nu au nevoie de ele. Cu cât vin mai mulţi străini aici, cu atât e mai bine pentru afacerea noastră. Şi atunci când aceştia nu vin, sigur că afacerea noastră suferă foarte mult", explică proprietarul unui magazin de articole pentru alpinişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici