Musulmanii extremişti incendiază două biserici în Indonezia

O mulţime de musulmani extremişti au incendiat, marţi, două biserici şi au jefuit alta în timpul unor confruntări cu poliţia în centrul Java, cerând pedeapsa cu moartea pentru un creştin condamnat pentru blasfemie la adresa islamului, a anunţat poliţia.

46 afișări
Imaginea articolului Musulmanii extremişti incendiază două biserici în Indonezia

Musulmanii extremişti incendiază două biserici în Indonezia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţimea protesta faţă de condamnarea la cinci ani de închisoare a unui bărbat în vârstă de 58 de ani, Antonius Bawengan, judecat pentru că a distribuit manifeste insultând islamul. El a primit pedeapsa maximă pentru acest delict.

Dar judecata a nemulţumit o mulţime formată din aproximativ 1.500 de persoane, care considerau pedeapsa prea blândă.

"Astăzi a fost momentul cel mai intens al procesului... Mulţimea a strigat că (acuzatul) ar trebui condamnat la moarte sau livrat publicului", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din centrul Java, Djihatono.

"Două biserici au fost arse. Ferestrele au fost sparte şi acoperişurile incendiate. O altă biserică a fost devastată", a adăugat el.

Scandau "ucideţi-l, ucideţi-l" în faţa tribunalului şi "ardeţi-le, ardeţi-le", îndreptându-se către biserici, a precizat purtătorul de cuvânt.

Cei 1.500 de protestatari au aruncat cu pietre în poliţie, care a replicat cu gaze lacrimogene şi focuri de avertizare. O maşină a poliţiei a fost incendiată, potrivit agenţiei oficiale Anatara.

Situaţia a redevenit calmă la prânz.

Duminică, tot în Java, aproximativ 1.000 de persoane, multe dintre ele înarmate cu macete, au intervenit la apelul organizaţiilor islamiste pentru a împiedica o reuniune a sectei islamiste Ahmadiyah într-o casă particulară, sub privirile poliţiei, care a rămas pasivă.

Trei membri ai acestei mişcări, între care doi fraţi, au fost ucişi, potrivit poliţiei.

O înregistrare video a acestor violenţe a fost difuzată luni de presa indoneziană. Preşedintele indonezian s-a declarat, luni, "profund preocupat" de acest atac, intervenit cu o zi înainte de deschiderea "săptămânii pentru armonia între religii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici