NATO cere Turciei să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte Irakul

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a cerut preşedintelui turc, Abdullah Gul, să facă un apel la reţinere înaintea unui vot în Parlament, menit să aprobe o incursiune armată în nordul Irakului, pentru a combate rebelii separatişti, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului NATO cere Turciei să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte Irakul

NATO cere Turciei să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte Irakul

"El şi-a exprimat opinia conform căreia toate părţile ar trebui să dea dovadă de cea mai mare reţinere, în special în această perioadă de tensiune", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai.

Ankara susţine că aliaţii NATO nu au depus suficiente eforturi pentru a ajuta la combaterea rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), după o serie de atacuri transfrontaliere asupra trupelor turce.

Secretarul general al Alianţei i-a transmis lui Gul condoleanţe pentru pierderile suferite de Turcia şi a recunoscut impactul violenţelor asupra societăţii turce, a adăugat Appathurai.

El a adăugat că NATO consideră PKK drept grupare teroristă, dar a precizat că Ankara nu a cerut Alianţei să invoce o clauză din tratat care cere statelor membre să ajute unul dintre aliaţi aflat sub atac şi nu a cerut nici ajutor militar.

"Nici unul dintre aceste lucruri nu a fost cerut de autorităţile turce", a precizat Appathurai, adăugând că aliaţii NATO continuă să furnizeze Turciei informaţii, în mod individual.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici