NATO condamnă decizia lui Putin /Stoltenberg reaminteşte că Rusia recunoştea suveranitatea Ucrainei

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement, luni seară, decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, amintind că, în trecut, Rusia a recunosut integritatea teritorială a Ucrainei.

1973 afișări
Imaginea articolului NATO condamnă decizia lui Putin /Stoltenberg reaminteşte că Rusia recunoştea suveranitatea Ucrainei

Sursa foto: MediafaxFoto

"Condamn decizia Rusiei de a recunoaşte suveranitatea autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk. Această acţiune subminează şi mai mult suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, erodând eforturile de soluţionare pe cale paşnică a conflictului, fiind o încălcare a Acordului Minsk, la care Rusia este parte", a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.

"În 2015, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, care include Rusia, a reafirmat respectarea în totalitate de a suveranităţii Ucrainei, a independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării. Doneţk şi Lugansk fac parte din Ucraina. Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei prin furnizarea de susţinere financiară şi militară separatiştilor. De asemenea, încearcă să creeze un pretext pentru a invada din nou Ucraina", a adăugat Jens Stoltenberg.

"NATO susţine suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Aliaţii din cadrul NATO îndeamnă Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomaţiei, să inverseze imediat mobilizarea masivă de efective militare în interiorul şi în jurul Ucrainei şi să îşi retragă forţele din Ucraina în conformitate cu obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a subliniat Jens Stoltenberg.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică", ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

Decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk este o "încălcare flagrantă" a dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a reacţionat premierul Marii Britanii, Boris Johnson. "Această decizie este în mod evident contrară dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, este o renegare a Acordului Minsk", a declarat Boris Johnson.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat vehement anunţul lui Vladimir Putin şi au anunţat că pregătesc sancţiuni masive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici