NATO confirmă intrarea unor convoaie militare ruse în Ucraina. Rusia respinge acuzaţiile calificându-le "fără fundament"

NATO a observat în ultimele două zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante, a anunţat miercuri comandantul suprem al forţelor Alianţei din Europa, Philip Breedlove, în cursul unei vizite la Sofia. Ministerul rus al Apărării a respins miercuri acuzaţiile NATO privind prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina, apreciind că acestea sunt "fără fundament".

919 afișări
Imaginea articolului NATO confirmă intrarea unor convoaie militare ruse în Ucraina. Rusia respinge acuzaţiile calificându-le "fără fundament"

NATO confirmă intrarea unor convoaie militare ruse în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am încetat deja să mai acordăm atenţie acestor declaraţii fără fundament ale comandantului suprem al forţelor aliate NATO în Europa, Philip Breedlove, privind aşa-zisele convoaie militare ruse pe care le vede intrând în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenţia publică RIA Novosti.

Aceste acuzaţii "regulate" privind prezenţa militară rusă în Ucraina "nu s-au bazat niciodată pe nici un fapt", a subliniat el.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a denunţat tentativele Alianţei Nord-Atlantice de a genera un "sentiment antirus" în Europa şi "consolidarea prezenţei militare străine în apropierea imediată a frontierelor ruse", în special a celei cu Ucraina.

Analiza evenimentelor "impune necesitatea menţinerii trupelor din districtul militar sud (care include frontiera ruso-ucraineană-n.r.) în stare de alertă pentru a putea asigura securitatea ţării şi a aliaţilor săi pe axa strategică sud-vest", a declarat Şoigu, citat de RIA Novosti.

"În aceste condiţii, una dintre sarcinile prioritare este formarea unui adevărat grup militar autosuficient care să reunească soldaţi din toate forţele în interiorul peninsulei Crimeea", anexată în martie de Rusia, a precizat el.

Situaţia în sud-vestul Rusiei rămâne "complicată", "în special din cauza situaţiei din Ucraina", a adăugat ministrul rus.

Comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, Philip Breedlove, a anunţat miercuri, în cursul unei vizite la Sofia, că NATO a observat în ultimele două zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante.

"În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut convoaie cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe de luptă ruse intrând în Ucraina", a explicat generalul Breedlove.

"Nu avem încă o imagine clară asupra numărului. Am văzut mai multe convoaie", a adăugat el.

Observatori ai OSCE au informat marţi că 43 de camioane militare fără numere de înmatriculare se îndreptau către centrul oraşului Doneţk, bastion al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie şi alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizaţia într-un comunicat.

"Ce mă îngrijorează cel mai mult este că ne regăsim într-o situaţie în care vechea frontieră dintre Ucraina şi Rusia este complet penetrabilă. Ea este deschisă", a mai afirmat generalul Breedlove.

"Forţele, banii, sprijinul, proviziile, armele circulă liber de o parte şi de cealaltă, iar acesta nu este un lucru bun", a adăugat el.

"Avem nevoie să revenim la situaţia în care această frontieră internaţională este respectată, iar acest lucru ne va ajuta să limităm problema reaprovizionării (cu armament) în estul Ucrainei", a subliniat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia zilele trecute că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici