NATO neagă că ar fi întocmit un bilanţ al raidului aerian de la Kunduz

Forţa NATO din Afganistan a dezminţit duminică că anchetatorii săi ar fi întocmit un bilanţ de 125 de morţi în urma raidului aerian pe care l-a efectuat vineri în provincia Kunduz, contrazicând informaţiile publicate de cotidianul Washington Post.

29 afișări
Imaginea articolului NATO neagă că ar fi întocmit un bilanţ al raidului aerian de la Kunduz

NATO neagă că ar fi întocmit un bilanţ al raidului aerian de la Kunduz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al forţei NATO din Afganistan (ISAF), generalul Eric Tremblay, a declarat că nu dispune pentru moment de un bilanţ al atacului aerian în care au fost distruse vineri două camioane-cisternă furate de talibani, în jurul cărora se adunaseră zeci de persoane.

Potrivit martorilor, unul din camione s-a blocat în noroi şi talibanii au chemat sătenii să ia benzină. În imaginile de la faţa locului se văd bidoane răspândite în jurul camioanelor.

Duminică, Washington Post a anunţat că o echipă de anchetatori ai NATO au întocmit un bilanţ al raidului de la Kunduz de 125 de morţi, dintre care cel puţin 20 de civili.

Potrivit guvernatorului provinciei Kunduz, Mohammad Omar, 54 de persoane au fost ucise în atacuri, dintre care şase civili.

Atacul NATO a fost ordonat, potrivit cotidianului american, de un militar german în baza informaţiilor furnizate doar de o sursă, aceasta fiind o posibilă încălcare a regulilor Alianţei.

Generalul Tremblay a declarat că nu dispune de rezultatele anchetei în desfăşurare deoarece anchetatorii săi sunt în prezent "pe teren" la Kunduz pentru a colecta informaţii, "a vorbi cu răniţii, cu sătenii, autorităţile locale, pentru a strânge elemente".

Potrivit Washington Post, ofiţerul german a primit imaginile filmate de un avion de vănătoare american de tip F-15E, afişate pe un ecran la un centru tactic operaţional în care puteau fi văzute numeroase puncte în jurul unui camion-cisternă.

Fiecare punct reprezintă o persoană, dar imaginile nu sunt suficient de clare pentru a se desluşi dacă aceste persoane sunt înarmate, adaugă cotidianul.

Un informator afgan i-a transmis prin telefon comandantului german că toate persoanele prezente în acel loc erau rebeli. Militarul a ordonat ulterior un atac aerian.

Washington Post a menţionat că luarea unei decizii de acest gen în baza unei singure surse ar putea constitui o încălcare a ordinelor dictate de comandantul trupelor americane a NATO din Afganistan (ISAF), generalul Stanley McChrystal.

Aceste reguli, ce vizează reducerea numărului de victime civile, prevăd că atacurile NATO nu ar trebui îndreptate împotriva locuinţelor în baza unei singure surse de informare, potrivit cotidianului american.

Washington Post precizează că în loc de a trimite trupe la faţa locului pentru a estima numărul victimelor, aşa cum prevăd ordinele generalului McChrystal, comandamentul german a aşteptat mai multe ore. La sosirea militarilor, cadavrele fuseseră deja luate de la locul incidentului.

Generalul McChrystal a promis sâmbătă o "anchetă completă" asupra raidului aerian.

Violenţele au atins în ultimele luni un nivel record în Afganistan. Civilii sunt primele victime ale conflictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici