NATO susţine Georgia în conflictul cu Rusia

Purtătorul de cuvânt al NATO a anunţat vineri că organizaţia şi-a exprimat sprijinul faţă de vicepremierul georgian Ghiorghi Baramidze, în privinţa deciziei Rusiei de a consolida legăturile cu cele două teritorii separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

19 afișări
Imaginea articolului NATO susţine Georgia  în conflictul cu Rusia

NATO susţine Georgia în conflictul cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto)

"Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Claudio Bisogniero, i-a confirmat" vicepremierului georgian că NATO speră ca "Rusia să revină asupra deciziei", a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, James Appathurai.

Cu ocazia unei întâlniri la sediul NATO din Bruxelles, delegaţia georgiană "a exprimat îngrijorările Georgiei dar şi satisfacţia legată de poziţia pe care a avut-o, miercuri, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer". Acesta a cerut Moscovei să renunţe la măsurile care "subminează suveranitatea Georgiei".

"Baramidze a reafirmat intenţia Guvernului său de a continua să urmeze planul pe care ţara sa îl are" pentru restabilirea paşnică a suveranităţii autorităţilor de la Tbilisi asupra celor două teritorii separatiste, a adăugat Appathurai.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri Guvernului rus să "coopereze cu autorităţile de facto ale Abhaziei şi Osetiei de Sud", în special în domeniul economic, generând nemulţumire la Tbilisi şi îngrijorare în Occident.

Autorităţile georgiene au lansat o ofensivă diplomatică pentru a contracara ceea ce apreciază a fi un proiect de "anexare" a celor două teritorii din partea Rusiei. Vicepremierul Baramidze a venit la Bruxelles pentru întrevederi de "urgenţă" cu Uniunea Europeană şi NATO.

Georgia a solicitat, joi, convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici