NATO vrea să trimită trupe în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

  • General NATO a sugerat că alianţa trebuie să aibă o prezenţă militară în România şi Bulgaria
  • Această decizie ar veni ca răspuns la desfăşurările de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina
  • NATO deja şi-a sporit prezenţa militară în Polonia şi statele baltice
7948 afișări
Imaginea articolului NATO vrea să trimită trupe în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul american Tod Wolters, a sugerat că alianţa ar trebui să stabilească o prezenţă militară în România şi Bulgaria în urma defăşurării de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, a informat ziarul german Der Spiegel, relatează Reuters.

Tod Wolters ar vrea ca NATO să extindă misiunea “Enhanced Forward Presence” în România şi Bulgaria, după ce din 2017 trupe ale alianţei sunt prezente în Polonia şi statele baltice. Acesta ar fi cerut întăriri la graniţa de Est a alianţei în timpul unei conferinţe video cu şefii militari ai statelor member. NATO a refuzat să comenteze aceste lucruri. Însă extinderea prezenţei militare a NATO în România este ceva ce ambele state au cerut de la aderarea din 2004.

Scopul deciziei este intimidarea Rusiei

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarant vineri că NATO “va evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezenţa noastră şi în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar alianţa a îndemnat să nu invadeze fosta republică sovietică. Rusia a negat că ar plănui o invazie. Kremlinul spune că răspunde la ameninţările propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucraine cu alianţa nord-atlantică.

Moscova a declarat vineri că doreşte o garanţie judiciară obligatorie din partea NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Autor: Iulian Moşneagu

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
romania,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici