NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Cinci dintre persoanele acuzate împreună cu Schettino, condamnate la închisoare

Cinci dintre persoanele acuzate în procesul privind naufragiul pachebotului de lux Costa Concordia în ianuarie 2012, soldat cu 32 de morţi, au fost condamnate sâmbătă de un tribunal italian la pedepse cuprinse între doi ani şi zece luni şi un an şi şase luni de închisoare, scrie presa italiană.

714 afișări
Imaginea articolului NAUFRAGIUL COSTA CONCORDIA: Cinci dintre persoanele acuzate împreună cu Schettino, condamnate la închisoare

Naufragiul Costa Concordia: Cinci dintre persoanele acuzate împreună cu Schettino, condamnate la închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ele au beneficiat de o procedură cunoscută sub numele de "pattegiamento", care permite încheierea unui acord pe cale amiabilă asupra sancţiunii, în schimbul unei recunoaşteri cel puţin parţiale a vinei.

Comandantului navei, Francesco Schettino, judecat în cadrul procesului începând de miercuri, i s-a refuzat până în prezent aplicarea acestui tratament de către parchet. Însă avocaţii săi l-au reclamat din nou.

Dintre aceste cinci persoane condamnate, ale căror avocaţi au anunţat oficial cereri de negocieri a pedepselor în mai, într-o audiere preliminară, patru se aflau pe navă în momentul producerii dramei, a cincea fiind directorul Unităţii de criză din cadrul companiei Costa Crociere, Roberto Ferrarini.

Ferrarini a primit pedeapsa cea mai aspră, şi anume doi ani şi zece luni de închisoare.

Manrico Giampedroni, însărcinat cu cazarea la bord, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. Ofiţerul Ciro Ambrosio a fost condamnat la un an şi şase luni de detenţie. Timonierul indonezian Jacob Rusli Bin a primit o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare. Alt ofiţer, Silvia Coronica, a fost condamnată la un an şi şase luni, cea mai mică dintre pedepse.

Parchetul a emis un aviz favorabil pentru "pattegiamento" în cazul celor cinci persoane acuzate împreună cu Francesco Schettino, dar nu şi pentru acesta.

Naufragiul pachebotului de croazieră, în apropierea Insulei Giglio, în Toscana, s-a soldat cu 32 de morţi.

Avocaţii lui Schettino au apreciat că justiţia a aplicat "două unităţi de măsură", una acestuia, iar alta celor cinci persoane, apreciind că acestea au fost la fel de vinovate în catastrofă.

Perspectiva acestor pedepse negociate au provocat, în avans, furia părţilor civile, care vor să se facă dreptate victimelor.

În noaptea de 13 ianuarie 2012, pachebotul de 114.500 de tone s-a lovit de o stâncă, în apropiere de coastă, şi a eşuat, având la bord 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turişti.

Treizeci şi două de persoane au murit, iar corpurile a două dintre ele nu au mai fost găsite.

Între cele 250 de părţi civile în procesul împotriva lui Schettino se află inlusiv Costa Crociere (grupul Carnival), proprietarul navei, dar şi statul italian şi Insula Giglio, unde enorma epavă zace în continuare în apropiere de port, culcată pe o parte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici