Nava Arctic Sea transporta rachete aer-sol destinate Iranului - presă

Nava-cargo Arctic Sea, deturnată la sfârşitul lunii iulie din apele suedeze, transporta, în afară de încărcătura oficială de lemn, rachete sol-aer S-300 expediate de un grup mafiot rus pentru a ajunge în Iran, susţine cotidianul austriac Salzburger Nachrichten.

24 afișări
Imaginea articolului Nava Arctic Sea transporta rachete aer-sol destinate Iranului - presă

Nava Arctic Sea transporta rachete aer-sol destinate Iranului (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Citând surse israeliene care au contacte cu serviciile de informaţii occidentale, corespondentul cotidianului la Ierusalim afirmă că rachetele au fost încărcate pe navă în timp ce aceasta se afla la reparaţii în Portul Kaliningrad.

Potrivit ziarului, Iranul ar fi luat legătura cu un grup mafiot format din militari ruşi, pentru a achiziţiona unele dintre cele mai moderne arme.

Contractul cu Teheranul ar fi fost dezvăluit serviciilor secrete ruse de către "un serviciu occidental", iar Moscova a decis să intercepteze nava.

"Acest lucru explică de ce Rusia a avut nevoie de atât de mult timp, după ce nava a fost deturnată de piraţi, pentru a o intercepta în apropierea Capului Verde, deşi poziţia acesteia era cunoscută, conform NATO", scrie corespondentul Salzburger Nachrichten.

Potrivit jurnalistului, această versiune a faptelor explică şi de ce serviciile secrete occidentale nu au intervenit, de ce "piraţii" îşi asumaseră atâtea riscuri pentru o simplă încărcătură de lemn şi de ce Rusia a trimis avioane mari de transport doar pentru a evacua 14 membri ai echipajului şi opt piraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici