Negociatoarea israeliană, "încurajată" de discuţiile cu palestinienii

Negociatoarea israeliană Tzipi Livni s-a declarat "încurajată" de prima rundă a discuţiilor de pace israelo-palestiniene directe, care au loc săptămâna aceasta la Washington.

150 afișări
Imaginea articolului Negociatoarea israeliană, "încurajată" de discuţiile cu palestinienii

Negociatoarea israeliană Tzipi Livni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu sunt încurajată (...), ieşind de la prima reuniune", a declarat Livni marţi într-un interviu, difuzat miercuri dimineaţa de către un post de radio israelian. "Acesta a fost un eveniment pentru care aveam emoţii dar şi speranţe", a adăugat ea.

După trei ani de blocaj al procesului de pace şi după aproape şase decenii de conflict, negociatorii Tzipi Livni, din partea israelienior, şi Saeb Erakat, reprezentant al palestinienilor, au reluat luni şi marţi dialogul direct, sub auspiciile secretarului de Stat american John Kerry.

Ei au acceptat să încerce semnarea unui acord de pace final, în termen de nouă luni.

"Este important că a avut loc o primă reuniune, după ce în decursul mai multor luni americanii au făcut naveta între noi şi ei (palestinieni)", a afirmat Livni, care este şi ministru al Justiţiei în cadrul Guvernului lui Benjamin Netanyahu.

Contând pe o diplomaţie discretă, Kerry a reuşit săptămâna precedentă, la sfârşitul celei de-a şasea vizite în regiune, să obţină un acord privind reluarea negocierilor între palestinieni şi israelieni, blocate începând din septembrie 2010.

Livni a anunţat că întâlnirea de mai devreme cu preşedintele Barak Obama la Casa Albă a avut scopul de a sublinia că secretarul de Stat Kerry nu a urmărit nişte obiective personale.

"Contrar celor care spun că este vorba de o misiune privată a lui John Kerry şi nimănui nu-i pasă de altceva, preşedintele Statelor Unite a intervenit zicând: «Prieteni, eu sunt aici, aceasta nu este o problemă personală a cuiva, eu sunt aici, deoarece asta este important pentru mine»", a declarat Livni, citându-l pe Obama.

"Mesajul este important în sine, în afara faptului că reuniunea a fost interesantă", a adăugat ministrul israelian al Justiţiei.

Cele două tabere urmează să se întâlnească peste două săptămâni în Israel sau în teritoriile palestiniene pentru a începe procesul negocierilor oficiale, a declarat marţi Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici