Nepalul va muta tabăra de bază de pe Everest. Gheţarul se topeşte

Nepalul se pregăteşte să mute tabăra de bază de pe Everest, deoarece încălzirea globală şi activitatea umană o fac nesigură, anunţă BBC..

555 afișări
Imaginea articolului Nepalul va muta tabăra de bază de pe Everest. Gheţarul se topeşte

FOTO Ngima Nuru Sherpa/Twitter

Tabăra, folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, este situată pe gheţarul Khumbu, care se topeşte rapid.

O nouă locaţie urmează să fie găsită la o altitudine mai mică, unde nu există gheaţă pe tot parcursul anului, a declarat un oficial pentru BBC.

Cercetătorii spun că apa de topire destabilizează gheţarul, iar alpiniştii spun că în tabăra de bază apar tot mai multe crevase.

"Ne pregătim acum pentru relocare şi vom începe în curând consultările cu toate părţile interesate", a declarat pentru BBC Taranath Adhikari, directorul general al departamentului de turism din Nepal.

Tabăra se află în prezent la o altitudine de 5.364 de metri. Noua tabără va fi cu 200m până la 400m mai jos, a declarat Adhikari.

Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita şi monitoriza alpinismul în regiunea Everest.

 

Încălzirea globală distruge „minunile” naturii

 

Gheţarul Khumbu, la fel ca mulţi alţi gheţari din Himalaya, se topeşte rapid ca urmare a încălzirii globale, au constatat oamenii de ştiinţă.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Leeds în 2018 a arătat că segmentul aflat în apropierea taberei de bază se reduce cu o rată de 1 m pe an. Gheţarul pierde 9,5 milioane de metri cubi de apă pe an.

Alpiniştii şi autorităţile nepaleze spun că un pârâu aflat chiar în mijlocul taberei de bază s-a extins în mod constant. De asemenea, ei spun că fisurile şi crăpăturile de pe suprafaţa gheţarului apar mai frecvent decât înainte.

De asemenea, se pot auzi frecvent zgomote puternice, cauzate de mişcarea gheţii sau de căderea de pietre.

Un membru important al comitetului care a recomandat mutarea taberei de bază, Khimlal Gautam, a declarat că prezenţa atâtor oameni în tabăra de bază a contribuit la această problemă.

"De exemplu, am constatat că oamenii urinează în jur de 4.000 de litri în tabăra de bază în fiecare zi", a spus el.

"Iar cantitatea masivă de combustibili precum kerosenul şi gazul pe care le ardem acolo pentru gătit şi pentru încălzire va avea cu siguranţă impact asupra gheţarului de gheaţă".

Cei mai mulţi alpinişti încă urcă pe Everest de pe partea nepaleză, dar numărul celor care pornesc din China este în creştere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici